CHP yargı paketini AYM'ye taşıyor!

CHP yargı paketini AYM'ye taşıyor!
CHP, dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yargı düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yargı düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracak.Başvuruyu bugün saat 12.00'de CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yapacak.

PAKET NELERİ KAPSIYOR?

Kanun, Yargıtay ve Danıştayda önemli değişiklikler yapıyor.

-Kanuna göre, Danıştay daire sayısı en geç 3 yılda 17'den 10'a düşürülecek. Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilecek, bir kişi iki defa Danıştay üyesi olamayacak.

-Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek ancak vekalet edenler hariç Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekilinin üyelikleri devam edecek.

-Yargıtay daire sayısı 46'dan 24'e düşecek. Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir üye, iki kez Yargıtay üyesi olamayacak.

-Terör davaları, il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

-Kayyım atanan şirketlerin yönetim organı ile ortaklık payları idare yetkileri de kayyıma devredilecek. Kayyımların görevleriyle ilgili tazminat davaları devlet aleyhine açılacak. Devlet, ödediği tazminatı görevini kötüye kullanan kayyımlara rücu edecek.

-Adalet Bakanlığının teklifi ve HSYK'nın kararıyla bir yıllık staj süresini tamamlayan hakim ve savcı adayları, mesleğe kabul edilmeleri halinde, 5 yıl süreyle bu göreve atanabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.