ODTÜ’lü JOKER skandalı!

ODTÜ’lü JOKER skandalı!
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği son sınıfında okuyan bir öğrencinin yabancı dil sınavlarına ‘joker’ olarak girdiği tespit edildi.

27 Mart 2016 tarihinde Türkiye genelinde ÖSYM koordinasyonunda yapılan Yabancı Dil Sınavı’nda (YDS) bir adayın ‘sahte kimlik’ ile sınava girdiği tespit edildi. Sahte kimlik incelendiğinde kişinin bilgilerinin doğru olduğu ancak fotoğrafta başka bir kişinin kullanıldığı tespit edildi.

ARŞİV TARANDI

Bu fotoğraf üzerinden yola çıkılarak, ÖSYM’nin düzenlediği bütün sınavlardaki adayların fotoğraflarının karşılaştırılmasına başlandı. Özellikle ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi  Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak  üzere tüm sınav arşivleri açıldı ve ‘joker’ avı başlatıldı.

ODTÜ’lü çıktı

Yaklaşık bir aylık bir çalışma sonucunda ‘joker’in asıl kimliği ve 13 başka sınava daha ‘joker’ olarak girdiği saptandı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği son sını öğrencisinin bu işi meslek edindiği, yabancı dil sınavlarına girdiği, hatta bazı öğretim üyelerinin yerine dahi sınava girdiği ve en düşük 90 puan aldığı saptandı. ÖSYM tarafından başlatılan çalışmalarda ikinci bir joker daha tespit edildi. Bu kişinin de fotoğrafından yola çıkarak geçmişe dönük arşiv çalışması yapıldı. Daha sonra elde edilen bilgiler savcılık ile paylaşılarak adli süreç başlatıldı.

ADLİ SÜREÇ

Savcılık tarafından 7 kişi şüpheli için işlem yapıldı. Kendisi yerine 2010 Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’na  (ÜDS) başka bir adayı soktuğu öne sürülen M.A, 2011 ve 2012’deki ÜDS’de aynı suçu  işledikleri iddiasıyla S.B. ve G.T. ile 2012 Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi  Seviye Tespit Sınavı’nda (KPDS) benzer suçu işledikleri ileri sürülen H.B.K. ve  B.Ş. ile bu adayların yerine sınava girdikleri iddiasıyla M.A.B. ve Ö.Z hakkında  gerekli işlemlerin yapılabilmesi için çalıştıkları kurumlara ve üniversitelerine  yazı gönderildi.

YASAL DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR

Joker’in tespiti ve geçmişte yaşanan bazı skandallar yüzünden ÖSYM, yasal düzenlemeye gitmek için düğmeye bastı. Yeni torba yasaya yetiştirilmesi planlanan kanun, sınavlarda şüphe çekecek şekilde yüksek not alanların tekrar sınava tabi tutulmasını sağlayacak. Üzerinde yapılan kanun çalışmasına göre, ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sürekli düşük puan alan ancak daha sonra yüksek puan alan kişiler, bireysel olarak sınava tabi tutulacak. Düşük puan alması durumunda sınavı iptal edilecek.

4 YIL HAPİS CEZASI

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat  ve Görevleri Hakkında Kanun’a göre bu tür yollara tevessül eden adayların  sınavları, ilgili kanunun 10. maddesinin 5. fıkrası gereğince geçersiz sayılıyor.  Bu kişiler, ilgili sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süre ile ÖSYM’nin  yaptığı hiçbir sınava başvuramıyor. Ayrıca, başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine  başkasının sınava girmesine katkı sağlayan, kopya çeken ve çektirilmesine imkan  sağlayan kişilere bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.