Obama ve Putin'den Suriye ittifakı

Obama ve Putin'den Suriye ittifakı
Türkiye - Rusya yakınlaşmasının ardından ortaya atılan 'ABD ve Rusya Suriye için anlaşacak' iddialarının ardından taraflar arasında kritik bir görüşme gerçekleşti.

Rusya lideri Putin ve ABD Başkanı Obama, Rusya'nın girişimiyle gerçekleşen telefon görüşmesinde Suriye'de askeri eylemlerinin koordinasyonunu artırmaya hazır olduklarını ifade etti.

SİYASİ ÇÖZÜM ARAYIŞI

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Her iki taraf, Rusya ve ABD'nin Suriye'deki askeri eylemleri arasındaki koordinasyonu artırmaya hazır olduğunu teyit etti ve çatışmaya siyasi çözüm bulma amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde Suriyeli taraflar arasındaki müzakere sürecinin yeniden başlamasının önemini vurguladı" dendi.

Telefon görüşmesinin Rusya'nın girişimiyle gerçekleştiği belirtildi.

Beyaz Saray ise Başkan Obama ve Putin'in yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Obama, Putin'in Azerbaycan ve Ermenistan başkanlarıyla yapacağı görüşme öncesinde, iki ülke arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununun çözümü hakkında konuştu” ifadesine yer verildi.

ASIL GÜNDEM SURİYE

“Obama, Rusya'nın Suriye rejimine baskı yapmasını ve bu sayede Suriye'de kalıcı bir şekilde rejimin sivillere saldırılarının sonlanmasının öneminden bahsetti ve bunun Suriye'de taraflar arasında varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının esaslarından biri olduğunu hatırlattı.”

Liderlerin Suriye'de IŞİD ve Nusret Cephesi'ni hedef alma üzerine mutabık kaldıkları kaydedilen açıklamada, görüşmede, Suriye'de siyasal geçiş arayışları ve kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaşımı konularının da ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Ukrayna konusunda ise Başkan Obama'nın, Putin'e Ukrayna'nın doğu kısmındaki çatışmaların artmasını engellemesi ve Minsk anlaşmasının gereklerini yerine getirmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.