Her Suriyeliye vatandaşlık verilecek mi?

Her Suriyeliye vatandaşlık verilecek mi?
AK Partili vekil Mustafa Şentop, gazetecilerin sorusu üzerine Suriyelilere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Ramazan Bayramı nedeniyle memleketi Tekirdağ'da ziyaretlerde bulundu. Beraberindeki Ak Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Metin Akgün ile birlikte vatandaşların bayramlarını kutlayan Şentop, gazetecilerin sorusu üzerineSuriyelilere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

VATANDAŞLIK HER SURİYELİYE VERİLMEYECEK

Türkiye'de sığınmacı olan Suriyelilerin tamamına Türk vatandaşlığı verilmeyeceğini ve nitelikli, vasıflı olanların seçileceği kanaatinde olduğunu kaydeden Şentop, "Avrupa ile bu konudaki müzakereler sürüyor. Bildiğiniz üzere Avrupa ülkelerine gelen mültecilerden vasıflı olanların bir kısmını kabul etmiş durumda. Bizim de itirazımız buna zaten. Onlar diyor ki; biz vasıflı olanları alalım, diğerleri size kalsın. Türkiye buna tepki gösterdi ve kimlerin Avrupa'ya gideceğine Türkiye'nin karar vermesi gerektiğini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın kast ettiği de bunla alakalıdır. Suriyelilerin tamamına vatandaşlık hakkı tanınması değil. Gelenlerin hepsi, böyle sokaklarda gezen insanlar değil. Bunların içerisinde gerçekten meslek sahibi olanlar var. Yetenekli olanlar var. Tahsilli olanlar var. Hatta bir kısmıyla ilgili üniversitelerimizde istihdam yapıldı. Gaziantep'te var, İstanbul'daki bazı üniversitelerde görev alanlar var. Yine içlerinde avukatlar var. Doktorlar var ve mühendisler var" dedi.

sentop_her_suriyeliye_vatandaslik_verilmeyecek_1467824621_7967.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kesimi kastettiğini anlatan Şentop, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kast ettiği bütün Suriyelileri vatandaşlığa kabul etmek değil. Kast ettiği halen Türkiye'de eğitim öğretim alanında, mühendislikte faydalı olacak bazı Suriyeliler var. Bunlar zaten istihdam ediliyor. Ancak Türk vatandaşı olmadıkları için bazı imkanlardan faydalanıyorlar, ama vatandaşlık yükümlülüklerini yerine getiremiyorlar. Mesela vergi ödemek gibi yükümlülükleri yerine getiremiyorlar. Uzun zamandır Türkiye'deler. Bunlarla ilgili incelemeler ve araştırmalar yapılmak suretiyle Türkiye'ye faydalı olacakların vatandaş olması için bir görüş ifade etti sayın Cumhurbaşkanımız."

Mustafa Şentop, daha sonra beraberindekilerle birlikte bayram ziyaretlerine devam etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum