Bakan Çelik'ten çok sert 'Haraç' açıklaması

Bakan Çelik'ten çok sert 'Haraç' açıklaması
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bazı birlik ve odaların devletin verdiği desteklerin çoğuna el koyduklarını duyduklarını anlatarak, "Kimse oturup Deli Dumrul gibi haraç kesmeye kalkmasın. Biz buna müsaade etmeyiz" dedi.

Bakan Faruk Çelik, ilk kez tarladan bir televizyon programına canlı yayın konuğu oldu. Yenişehir ilçesine bağlı Yolören köyünde çiftçilerle buluşup Line TV’ninBursa’da Tarım programına canlı yayın konuğu olan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımdaki sıkıntılara yönelik açıklamalarda bulundu.
 
Süt üretiminin 20 milyon tona yaklaştığını ifade eden Bakan Çelik, "Üreticimiz bunu satma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor. Türkiye’de ilk kez et-süt kurumumuz devreye girdi. Sütü alarak süt tozuna dönüştürmeye başladı. Böylece üreticimizin imdadına yetişti. Çünkü çok daha hızlı aşağıya düşüşler vardı, onu engelledik. Etle ilgili başka bir sıkıntımız var. 2010 yılında yurt dışından ucuz et getirilmiş, burada 13-14 liraya verilmeye başlayınca yerli üretici 18 liraya mal ettiği için kendi hayvan varlığıyla rekabet etme şansı bulamamış, dolayısıyla biz hayvanlarımızı yoğun bir şekilde kestirmişiz. Hayvanlar kesilince bu hayvan varlığını yerine oturtma konusunda mücadele ediyoruz. Bizim büyük baş hayvanımız 14 milyon adet. Bunun Türkiye’de 20 milyon olması gerekiyor. Bizim büyük baş hayvan varlığımızın 20 milyon civarında olması gerekiyor ki çarkı rahat döndürelim ama 14 milyon hayvan varlığımız var. Küçük baş hayvanımız 40 milyon adet. Bunun da 80 milyon olmaması için bir sebep yok. Bizim arazimiz daha çok küçük baş hayvancılığa uygun. Yurt dışından besilik hayvan ithal etme gibi bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Yoğun bir şekilde her yıl 400 bin hayvan Türkiye’ye besi için geliyor. Biz bu meselenin kökten çözümü için önce damızlığa çok önem veriyoruz. TİGEM arazileri, özel sektör. Herkese diyoruz ki damızlıkçılık yapın. Besicilik ne demek? Dışarıdan 12 aylık hayvanı getiriyorsun, 6 ay besliyorsun, kesime götürüyorsun. Yani istasyon gibi; bunun hayvancılığa bir faydası yok. Ben böyle olacağına kesimlik hayvan getirin diyorum, yani burada beslemeyelim. Bizim yem sorunumuz var, yem pahalanıyor. O konuda da kesimlik hayvan getirmeyi daha doğru buluyorum. Bir taraftan da besi işi devam ediyor. İstiyoruz ki hayvanı kendimiz yetiştirelim, kendimiz besleyelim, kendimiz süt hayvancılığına gönderelim. Bizim fabrikayı kurmamız gerekiyor. Niye ülkeler fabrikalar kuruyorlar? Bu sütün ve etin de fabrikası. Hayvanı burada üreteceksiniz. Dışarıdan taşıma suyla değirmeni uzun süre döndürmek doğru değil” dedi.
 
“KİMSE HARAÇ KESMEYE KALKMASIN”
 
Birliklerin Deli Dumrul gibi haraç kesmemesini isteyen Çelik, "Biz düzenlemeyi yaptık, yürürlüğe koyduk. Dedik ki yüzde 2 bu birliğin parası olacak. Bir koyun başı 25 lira veriyoruz, yüzde 2 ne yapıyor; 2.5 lira veya 5 lira. Bu para birliğe verilecek. Yüzde 2’si ama diğeri direk üreticiye verilecek. Biz bugüne kadar desteklemeleri birliklere göndermişiz, birlik başkanı insaflı, merhametli ise güzel; mutlaka çoğu öyledir. Gerçekten bu hayvancılıkla ve tarımla meşgul olan vatandaş, ne kadar destek aldığını bilmiyor. Birliğe geliyor. Birlikten kendisine verilen para neyse o kadar. Biz bunu kaldırdık, bu olmaz dedik. Kim alın teri akıtıyorsa onun hakkını ona vermek gerekiyor. Biz bunu çiftçiye, üreticiye veriyoruz. Ama birliği ve odaları mağdur etmek gibi, çiftçi örgütlerini mağdur etme gibi bir durumumuz yok. Bir damızlık koyuna 22 lira veriyorduk. Şimdi bu rakamı 25 liraya çıkardık. 22 lira veriyoruz. Siz buradan birlik olarak hayvan başına 2-3 lira alacaksanız, hayvan başına 2 lira alın ama bırakın 20 lirayı da üretici alsın. Çünkü dağ bayır o koşturuyor. Siz buradan birlik olarak 5-6 lira keserseniz, 10 lira keserseniz, çünkü 10 lira kesilen yer de var; sen nesin ki? Sen koltukta oturuyorsun. Öbür adam binlerce hayvanı beslemek, bu ülkenin sofrasına koymak için mücadele ediyor. Burada birlikler ve odalarla üreticiyi karşı karşıya getirecek maddi konuları aradan çıkarmak gerekiyor. Birlikler ve odalar işini yapacak. Vatandaş da kendi işini yapacak. Devlet de kime ne para veriyorsa, birliğe vereceğini verecek, üreticiye vereceğini verecek. Biz o düzenlemeyi yapmışız. Kimse oturup Deli Dumrul gibi haraç kesmeye kalkmasın. Biz buna müsaade etmeyiz. Üretici varsa bakan, oda ve birlik var” şeklinde konuştu.
 
“PAZARDA HAK EDİLEN FİYATIN ÇİFTÇİ TARAFINDAN ALINMASI GEREKİYOR”
 
"Bir üretici 50 kuruşa pazara gönderdiği bir ürünü gidip pazarda 2-3 liraya görüyorsa bu sürdürülebilir bir şey değil" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Niye uğraşacaksın ki bunu ekmeye? Alırım, köyden birisinden doldururum kasalara, götürüp 2 liraya satarım. 1 lira ben kazanırım, üretici hiçbir şey kazanamaz. Kazanma imkanı varken ben niye uğraşayım? Bu çelişkiden kesinlikle çıkmamız gerekiyor. Bu, Tarım Bakanlığı ile ilgili iç içe bir durum değil, biraz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla ilgili. Fakat biz aynı hükümetiz. Hep beraber konuşuyoruz. Gereken kısıtlama varsa getirmemiz gerekiyor. Böyle bir keyfi serbest piyasa anlayışı olmaz. Ben dilediğimi yaparım olmaz. Eli nasırlı insanın ekmeğini sen pazarda başka türlü değerlendiriyorsun, buna fırsatvermemiz gerekiyor. Pazarda da makul fiyat olması gerekiyor. Burada hak edilen fiyatın çiftçi tarafından alınması gerekiyor. Çetin bir alandır bu alan, ama mücadeleye girdik. Hep beraber bir düzenleme gerekiyor. Bir düzenleme yapacağız, buradaki keyfiliği ortadan kaldıracağız."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.