Sudan kan gölüne döndü!

Sudan kan gölüne döndü!
BM, Güney Sudan'daki çatışmalardan kaçan 7 bin kişinin Cebel ve Tomping'deki BM yerleşkelerine sığındığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu'ndan (UNMISS) yapılan yazılı açıklamada, Cuba'daki şiddetli çatışmaların 7 binden fazla sivili BM'nin Cebel ve Tomping yerleşkelerine sığınmaya ittiği belirtildi. Tarafların, sivillerin BM yerleşkelerine girişini engellemekle suçlandığı açıklamada, UNMISS'in koruması altındaki bölgelerin çevresinde ağır silahlar kullanan hükümet güçleri ve silahlı muhalifler kınandı.

BM güvenli bölgelerinde ve çevresinde son 24 saatte 67 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, yaralananlardan 8'inin daha sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

269 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında Cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden, 35'i sivil 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilân eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu.

Ülke, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in,16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalamıştı.

Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek, 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.