İşte PKK'nın giremediği tek köy!

İşte PKK'nın giremediği tek köy!
Van'daki Ulupamir köylüleri "PKK'nın giremediği tek köy bizim köyümüzdür" diyerek dikkatleri üzerine çekiyor.

PKK'lı teröristlerin, Van'ın Erciş İlçesi'ne bağlı Pay Jandarma Karakolu'na bomba yüklü araç ile yaptığı saldırıda şehit olan 1 asker ve 1 köy korucusu toprağa verilirken, şehit köy korucusu Turanbeg Günocak, hayat hikayesi ile dikkat çekti.

Çünkü o 1979 yılında memleketinden ayrılmak zorunda kalan ve Türkiye'yi vatan bilen binlerce Kırgız Türkünden biriydi.

Turanbeg Günocak'ın yaşadığı Ulupamir Köyü'nün hikayesi 80'li yıllarına dayanıyor. SSCB, 1979 yılında Afganistan'ı işgal edince, Pamir Yaylası'nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan'ı terk etmek zorunda kaldı.
 

Önce Pakistan'a göç ettiler. Ancak Pakistan'ın sıcak iklimine alışamadılar. Bunun üzerine Pakistan'ın Türkiye Büyükelçiliği'ne müracat ederek yardım istediler. Bu istek 1982 yılında kabul edildi.

Bin 150 Kırgız uçaklarla Türkiye'ye getirtildi. Önce Malatya ve Van'a yerleştiler. 1985 yılında ise Turgut Özal'ın talimatı ile TOKİ Konutları'na geçtiler. Kırgızların isteği ile de köyün adı Ulupamir oldu.

"PKK'NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖY BİZİM KÖYÜMÜZDÜR! KANIMIZ PAHASINA SOKMADIK SOKMAYACAĞIZ"

Köyün muhtarı Eyüphan Koşar, köylerinin bundan sonraki hikayesini ise şöyle anlatıyor: "1988 yılında PKK terörü başlayınca, memleketimizi korumak için korucu olduk. Nüfusumuz şu anda yaklaşık 2 bin 500 kadar ve erkeklerin yüzde 90'ı korucudur. PKK terör örgütünün giremediği tek köy bizim köyümüzdür. Kanımız, canımız pahasına PKK'yı sokmadık ve sokmayacağız da."

OĞLU DA TERÖRLE MÜCADELE EDİYOR

25 yıldır koruculuk yapan Kırgız Türk'ü Turanbeg Günocak'ın emekliliğine bir ay kalmıştı. Günocak için konuşan köyün muhtarı Eyüphan Koşar, "Tecrübeli bir korucuydu. 5 de çocuğu vardı. 3'ü erkek ve en büyüğü astsubay.

O da terör bölgesinde görevli ve PKK ile mücadele ediyor. Diğer çocuklarını okuttu. Kızları üniversite mezunu. Bir oğlu bu yıl lise sonda. Bir tanesi de liseye yeni başladı.

Zaten bizim köyümüzün gençlerinin yüzde 90'ı okur. Okuyamayan ise fakirlikten okula gidemez" dedi.

AĞABEYE ASKER SELAMI

Terör örgütü PKK'nın Van'ın Erciş ilçesinde Pay Jandarma Karakol Komutanlığı'na bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda şehit düşen Jandarma Er Eyüp Öksüz için Ankara Kocatepe Camii'nde askeri tören düzenlendi. Törene; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski bakan Emrullah İşler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel de törene katılanlar arasında yer aldı. Törende taziyeleri şehidin annesi Emine Öksüz ile babası Ahmet Öksüz kabul etti.

Şehidin biri erkek ikisi kız üç kardeşi tören boyunca birbirlerinin elini tutarak güç vermeye çalıştı. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Öksüz'ün naaşı Cebeci Askeri Şehitliği'nde toprağa verildi.

1609972_3_14683025054agw9.jpg1609972_5_1468302505fm1k9.jpg1609972_4_1468302505pfal2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.