Rusya'nın 1 numaralı mafya lideri gözaltına alındı

Rusya'nın 1 numaralı mafya lideri gözaltına alındı
“Rusya’da yeraltı dünyasının en etkili ismi” olarak bilinen Zahariy Kalaşov, Rus polisinin düzenlediği operasyonda gözaltına alındı.

"Türk Rus" haber sitesine göre, “Şakro Molodoy” lakabıyla tanınan 63 yaşındakiKalaşov, Moskova yakınlarındaki lüks malikanesinde cinayet suçlamasıyla yakalandı ve hakkında 15 Ağustos'a kadar tutukluluk kararı verildi.

Uzun yıllar İspanya’da hapis yattıktan sonra serbest kalıp Rusya’ya dönen Kalaşov'un, geçen sene mafyanın öldürülen 1 numaralı ismi, yakın dostu ve ortağı “Ded Hasan”ın (Aslan Usoyan) yerini aldığı öne sürülmüştü.

Rus gazetesi İzvestiya, Kalaşov'un Moskova’da “Element” adlı bir Kore restoranın iç tasarımcısının 30 bin doları bulan alacağının ödenmemesi ve konunun mafyaya havale edilmesi sonrası başlayan tartışmada iki kişinin öldürülmesi olayında parmağı olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını bildirdi.

Gürcistan doğumlu ve Ezidi Kürt kökenli olduğu belirtilen Kalaşov, İspanya’da kara para aklama ve diğer bazı suçlardan 7 yıl hapse mahkum olduktan sonra cezasını çekip Rusya’ya dönmüştü.

PKK'YA SİLAH SATTIĞI İDDİA EDİLİYOR

Argümenti Fakti gazetesi, o dönem davanın savcısı olan Jose “Pepe” Grinda Gonzalez'in, Kalaşov’un "Rusya askeri istihbarat teşkilatının talimatıyla PKK’ya silah sağladığı” iddiasını da ortaya attığını yazdı.

WikiLeaks belgelerinde, PKK’nın silahlandırılmasında Kalaşov’un rol oynadığı öne sürülmüştü. Londra’da öldürülen eski Rus istihbarat ajanı Aleksandr Litvinenko da Kalaşov’un PKK’ya silah sattığını iddia etmişti.

8 Şubat 2010 tarihli ve ABD’nin Madrid Büyükelçiliği mahreçli Wikileaks belgesinde, İspanyol Başsavcı Jose “Pepe” Grinda Gonzalez’in, Büyükelçilik’e verdiği bilgiler özetleniyordu. İspanya’daki Rus mafyasını araştıran Gonzalez’e göre Rusya devleti, zamanında askeri istihbarat servisine çalışan Rus-Gürcü mafya lideri Kalaşov aracılığıyla PKK’ya silah sattı. Boris Yeltsin döneminde (10 Temmuz 1991 - 31 Aralık 1999) gerçekleştirilen bu satış, daha önce de gündeme gelmiş; ancak hiçbir zaman, konuyu bu kadar yakından bilen birisi tarafından doğrulatılamamıştı. Kalaşov, bu bilgileri veren Başsavcı Gonzalez tarafından sorgulanmıştı.

20 Mart 1953 tarihinde Sovyetler Birliği Gürcistan cumhuriyeti başkenti Tiflis’te dünyaya gelen Yezidi Kürt asıllı Zahariy Kalaşov, genç yaşta karanlık dünya ile bağlantıya geçti. Kısa sürede bir mafya babası için en yüksek san “yasa içi hırsız” unvanını aldı. Bir başka Kürt kökenli Rus mafya lideri, “Hasan Dede” diye bilinen Aslan Usoyan yakın arkadaşı ve iş ortağı. Sovyetlerin çöküşü sonrasında Rusya vatandaşlığına geçen Kalaşov, 2003 yılında Gürcistan’daki iktidar değişimi sonrasında işleri bozulunca İspanya’ya göç etti.  İspanya’da silah ticareti ve Rus mafyasının kara paralarını aklama işinin başına geçti. 2005 yılında İspanyol güvenlik güçleri “Eşek arısı” kod adıyla Rus mafyasına karşı operasyon gerçekleştirdi. Birçok Rus mafya önderi ele geçirilirken Kalaşov İspanya’dan kaçmayı başardı. 2006 yılında İnterpol aracılıyla Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşen ikinci bir operasyonla Kalaşov ele geçirildi ve İspanya’ya iade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.