Oyun sanal bağımlılık gerçek!

Oyun sanal bağımlılık gerçek!
Bir dönem çocukları intihara dahi sürükleyen çizgi film “Pokemon”, bugünlerde daha tehlikeli bir şekilde hayatımıza geri döndü.

90’ların sonu ile 2000’lerin başında çocukları ekran başına esir eden çizgi film Pokemon, sanal gerçeklik oyunu PokemonGo ile tüm dünyada tehlikeli yayılışını sürdürüyor. Sadece birkaç günde hızla yayılan PokemonGo esareti, küresel kapitalizm zihinleri uyuşmuş, itiraz edemeyen, düşünemeyen bireyler idealinin yeni bir halkası olarak tehlike arz ediyor. Oyunun piyasaya sürülmesiyle, oyunla alakalı suç vakaları da basında yer almaya başlarken, oyunla alakalı gasp, hırsızlık, trafik kazaları, yaralama gibi haberler başı çekiyor.
 
Kontrolü mümkün olmayan bu sınırsız mecrada hergün varlığımızı tehdit eden yüzlerce uygulamaya maruz kalıyoruz. Sanal kumardan tutun da ahlaksızlığa kadar bir çok toplum düzeni ve gençlerin gelişimini bozacak yapıya sınırsız ve kontrolsüz ulaşılması maalesef yetkililerin dikkatini de çekmiyor. Yeni başlayan bu oyunun güya obezite ve asosyalliğe çare gibi lanse edilmesi, iradesiz bir şekilde elinde telefonla sokağa saldığımız gençlerin ne ile karşılaşacağını öngörmeden fayda olarak bahsedilmesi durumu masumlaştırmıyor.
 
HEMEN YASAKLANSIN!
Pokemon avcılarının camilerde Pokemon avına çıkmasına Diyanet-Sen Başkanı Mehmet Bayraktutar sert tepki gösterdi. Bayraktutar:  “Bu İslam dininin en güzel ibadet evi olan camileri hafife almaktır.  Camilerin bu şekilde ticari oyunevi olarak gösterilmesini İslam dinine karşı Batı dünyasının bir senaryosudur. Bunu kınıyorum. Türkiye’de yasaklanmasını istiyorum.”
 
TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Oynayanları sokağa döken oyun kullanıcılarına bağlayıcı sınırlar getiremiyor. Temeli para kazanmaya ve hissizleştirmeye yönelik bu oyunların doğuracağı sonuçları kimse konuşmuyor. Uzmanların sadece “zararlı” demesi yetmiyor.
Küçük çocukların kaybolması, intiharlar, yetersizlik hissi gibi gençleri tehdit eden birçok sorunu beraberinde getiren oyunun kontrolsüzlüğü tehlikeyi daha da büyütüyor. Elinde telefonla sokakta dolaşan gençler trafik kazalarına da davetiye çıkarıyorlar. Tüm uzmanların sanal alemle ilgili ortak kanaati “dikkat bozukluğu” iken bunun gibi oyunların “pazarlama” usullerinin bağlayıcı bir denetleme mekanizmasından geçmeden halka ulaşması ayrıca tartışılması gereken ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor.
 
BAĞIMLILIK YAPMASININ İKİ ANA NEDENİ VAR
Konuyla ile ilgili gazetemize açıklama yapan Webtekno İçerik Editörü Aydoğan Aykanat oyunun bağımlılık yaptığının altını çizdi. Oyunun bağımlılık yapmasını iki ana nedene bağlayan Aykanat: “Pokemon’u Türkiye’de zamanında milyonlarca kişi izledi ve takip etti. Özellikle 90’larda çocukluğunu yaşamış bugünkü gençler. Bu furyaya yakalanan neslin zamanındaki hayalı  Ash gibi Pokemon yakalamak ve Pikaçu gibi ünlü Pokemon’lara sahip olmaktı. Pokemon GO oyun işte insanlara bunu sağlıyor. Bağımlılık yapmasının ikinci sebebi ise oyunun gerçek zamanlı ve gerçek dünyamızdaki haritada geçiyor olması. Bu da oyunu çok daha gerçekçi yapıyor. Son dönemlerde arttırılmış gerçeklik oyunları fazlasıyla ilgi çekiyor. Bütün bunlar bağımlılığa neden oluyor ”dedi.
 
ÇOCUKLAR İÇİN GERÇEK
“Çocuk için oyun sanıldığı gibi gerçek dışı bir kurgu değildir” diyen Psikolog Bayram Ayaz “Çocuk oyunla kendini ifade eder, oyunla  merakını giderir ve oyunla dünyalar kurar Medya teknolojisi geliştikçe çocuklar için oyun bir gelişim süreci olmaktan uzaklaştı. Onların temiz dünyaları tuhaf figürlerin davranışlarıyla biçimlendi. Pokemon ve yeni jenerasyonların gerçekdışı mitolojik tiplemeleri çocukların ilgisini çekmekte ve hayal dünyaları bu figürlerle yapılmaktadır. Heyecan verici olması çocukların ekran dışında ki faaliyetlerini sınırlamaktadır. Farklı düzeylerde ortaya çıkan bağımlılıklar var. Çocuk oyun sektörleri çocukların hormonal aktivitesini harekete geçiren ürünleri sürekli geliştirmektedirler.” değerlendirmesinde bulundu.
 
OLUMSUZ ETKİLİYOR
Psikolojik Danışman Psikoterapist Funda Gül Yılmaz: “PokemonGo oyununda arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılması, kişilerin ilgisini daha çok çekmekte ve internette geçirilen sürenin artmasına neden olmaktadır” dedi.
Psikolojik Danışman Psikoterapist Funda Gül Yılmaz da “PokemonGo oyununda arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılması, kişilerin ilgisini daha çok çekmekte ve internette geçirilen sürenin artmasına neden olmaktadır. Özellikle oyunlar kişiye keyif verir. Alınan keyif geçirilen sürenin artmasına neden olur ve internette geçirilen sürenin artması bağımlılık sinyalleri vermektedir. İnternet bağımlılığı, genel olarak internetin ve internet ile bağlantıyı sağlayan her türlü teknolojinin aşırı kullanımı, bu yöndeki isteğin durdurulamaması, kişinin internete ulaşamadığında aşırı sinirli, gergin saldırgan olması ve tüm bunların sonucunda da kişinin aile içi ilişkilerinin, iş hayatının, okul hayatının ve sosyal yaşamanın olumsuz yönde etkilenmesidir. Oyunlarda, internette uzun zaman geçirilmesi kişinin duygusal yatırımını bu yönde yaptığını düşündürür bu nedenle kişiyi internete yönlendiren nedenlerin farkına varılması ve eksik olan yönleri için önlem alınması gerekir. Kişilerin sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi sağlanabilir. Küçük çocuklar için ebeveynlerin örnek olması ve süre kısıtlamasına gidilmesi yararlı olabilir” dedi.
 
GPS KONUM BELİRLEME SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYOR
Pokemon GO adlı oyunun en önemli özelliği ise GPS konum belirleme sistemi ile çalışması. Pokemonlar farklı mekânlara saklanıyorlar. Örneğin su Pokemonları sadece göl ve nehir kıyılarında ortaya çıkıyor. Kullanıcı da eğer o mekânın yakınında ise cep telefonu ekranından GPS yardımı ve zenginleştirilmiş gerçeklik (AugmentedReality) teknolojisi ile Pokemonları avlayabiliyor. Oyunda amaç Pokemonları bulup daha sonra da birbirlerine karşı savaştırmak. Kullanıcı Pokemonları kırmızı-beyaz toplarla ‘Pokemonantrenörü’ olarak yakalıyor ve eğitiyor. Pokemon âleminde 700’den fazla karakter bulunuyor.
 
OYUN OYNARKEN GÖZALTINA ALINDI
Geçtiğimiz günler bir genç PokemonGo oynarken bir Şişli Emniyet Müdürlüğü’nün bahçesine girmiş ve polislerin dikkatini çeken bu genç göz altına alınmıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde de oyunun yayınlanmaya başladığı günden beri Pokemon aramak için ıssız sokaklara giden birçok insan gasp edildi.
 
TÜRKİYE’DE YASAKLANMIŞTI
Pokemon çizgi filimi 90’ların sonunda ve 2000’lerin başlarında ülkemizde büyük bir izleyici kitlesine sahipti. 2000 yılında kendisini Pokemon sanarak 2 çocuk camdan atlamıştı. Bu olayların üzerine 1996 yılında ülkemizde yayınlanmaya başlayan Pokemon çizgi filmi 2000 senesine yayından kaldırılmıştı.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum