Dünyadan Türkiye’deki darbe girişimine tepki

Dünyadan Türkiye’deki darbe girişimine tepki
Türkiye'de yaşanan darbe girişimine ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler sessiz kalmadı. dev demokrasiler seçilmiş hükümete destek verdi. Avrupa Birliği ve NATO ile birlikte komşu Yunanistan'dan da açıklama geldi.

Türkiye'de yaşanan darbe girişimine uluslararası toplum da sessiz kalmadı. ABD, Almanya ve İngiltere gibi dev demokrasiler seçilmiş hükümete destek verdi. Avrupa Birliği ve NATO'dan da benzer açıklamalar geldi. Son olarak bu sabah erken saatlerde Komşu Yunanistan'dan bir açıklama geldi. Başbakan Çipras'ın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ı arayacağını açıklandı. İşte dünyadan gelen tepkiler...

ABD

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Obama'nın Türkiye'deki gelişmelere ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.
Associated Press haber ajansının geçtiği haberde, Obama'nın “Türkiye'de tüm taraflar demokratik yollarla seçilmiş hükümete destek vermeli” dediği aktarıldı.
Rus yetkililerle Suriye meselesini görüşmek üzere Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuya ilişkin ayrıntılara sahip olmadığını belirterek, “Türkiye'nin barış, istikrar ve devamlılık içinde kalacağını umuyorum” dedi.

Reuters'ın ABD hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, “ABD, Türkiye'de darbe girişimi yaşandığını, kimin galip geleceğinin belirsiz olduğunu düşünüyor” ifadesi yer aldı.
ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'deki vatandaşlarına yönelik bir uyarı mesajı yayınladı. Mesajda “ABD vatandaşlarını aileleri ve dostlarını güvende oldukları yönünde bilgilendirilmesini istiyoruz. ABD vatandaşları bu saatte ABD Elçilik ya da Konsolosluklarına gitmesin” ifadesi yer aldı.

RUSYA

Moskova’dan yapılan açıklamada, Türkiye’ye kan dökülmesinin önüne geçilmesi istendi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Türkiye’deki olaylara ilişkin reel zamanda bilgiler alıyoruz. Her türlü ölümcül çatışmadan uzak durulması ve tüm sorunların Anayasa çerçevesinde çözülmesi gerek” dedi.

İNGİLTERE

İngiltere’de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturun Boris Johnson’dan Türkiye’deki darbe girişimine ilişkin bir açıklama geldi. Osmanlı'nın son Dahiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu olan Johnson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye'de yaşanan olaylardan kaygı duyuyorum. Büyükelçiliğimiz durumu yakından takip ediyoruz. Britanya vatandaşları tavsiyeler için Dışişleri'nin sitesini takip etmeliler” ifadesini kullandı. Bugün gelen haberlerde ise, Johnson’ın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na destek telefonu açtığı belirtildi.

ALMANYA

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sözcüsü, Türkiye’yi sarsan gelişmeye ilişkin Türkiye’nin demokratik anayasasına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, “Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunan Avrupa Konseyi’nin bir üyesi olan Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş liderleri devirmeye yönelik herhangi bir eylem kabul edilemez” dedi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise “Türkiye’de itidal ve demokratik kurumlara saygı gösterilmesi çağrısı yapıyorum” ifadesini kullandı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “İtidal, sükûnet ve Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir.”

YUNANİSTAN

Yunanistan’da Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Atina yönetiminin “demokratik olarak seçilmiş hükümete” destek verdiğini söyledi. Gerovasili, Başbakan Aleksis Çipras’ın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a telefon açacağını sözlerine ekledi. Öte yandan, Çipras, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümetin ve Yunan halkının Türkiye’de sürmekte olan durumu takip ettiğini; demokrasi ve anayasal düzenden yana olduklarını” belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.