Askeri darbe nedir? Darbe girişimi ile ilgili son detaylar

Askeri darbe nedir? Darbe girişimi ile ilgili son detaylar
Askeri darbe nedir ? Ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrası birçok vatandaş internet üzerinden darbe nedir, askeri darbe gibi kelimleri aratmaya başladı. İşte Darbe ile ilgili detaylar..

Askerî darbe ya da darbe askerin yönetime el koyması anlamına gelmektedir. Bir ülke de demokrasiye el konulan yönetim şekli olup, ülkenin gerilemesinin baş sebebidir. Hükümetin başarısız olduğu durumlarda yönetimden memnun kalmayan askeri kuvvetlerin silah zoruyla el koyması anlamına da gelmektedir. Cuntacılar tarafından askeri darbelerin başlıca sebebi olarak gösterilir. Çoğu zaman ordu tarafından demokrasiye konulan muhtıralar da darbe ile sonuçlanabilmektedir. Darbeyi savunan şahıslar genel anlamda ordunun düzenleyecekleri eylemlere karşılık taraf bildirmeme konusu ve kalmasını fırsat bilerek iktidarı ele geçirmeye çalışmaktadır,ülkenin yöneticisini devirir; radyo, TV gibi iletişim kanallarını işgal ederek hükûmet daireleri üzerinde otorite kurar; elektrik santralleri gibi temel altyapı tesislerini kontrol altına alır. Darbe akabinde yönetime al koyan ordu, yeni kurulacak olan hükûmetin şekli sorunuyla baş etmek durumundadır. Amerika'da yaşanan darbe olaylarından sonra değişik rütbede askerlerden oluşan cunta yönetimi oldukça yaygındır. Afrika'da ve Türkiye'de ise cunta ile birlikte çalışacak devrimci bir meclis oluşturma ve bu meclis üyelerinin de cunta tarafından seçilmesi yöntemi kullanılır. 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 darbeleri ile yönetimi ele geçiren cuntalar olan Milli Birlik Komitesi ya da Milli Güvenlik Kurulu, ülkeyi mutlak biçimde yönetmiş; aynı zamanda Kurucu Meclis ya da Danışma Meclisi adıyla cunta tarafından seçilen sivil temsilcilerin olduğu ancak MBK ya da MGK karşısında bir hayli zayıf bir de meclis oluşturulmuştur.

JANDARMA OKULLAR KOMUTANI GÖZALTINDA

Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu Beytepe'de gözaltına alındı. 

ERZİNCAN'DA 3. ORDU HAREKAT KURMAY BAŞKANI GÖZALTINDA

3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar'ın, Erzincan'da gözaltına alındığı bildirildi.  

ARDAHAN'DA GÖZALTILAR

Ardahan Garnizon ve 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kargın yakalandı.        

İSTANBUL VE ANKARA'DA NELER YAŞANIYOR?

-Türkiye olağanüstü bir gece yaşıyor. Her şey İstanbul'da köprülere askerin çıkmasıyla başladı. DHA kameralarına yansıyan görüntülerde Boğaziçi Köprüsü'nde tankların yürüdüğü görüldü.Ankara'da ise jetler Meclis ve Genelkurmay üzerinde uçuş yaptı. Başbakan Binali Yıldırım yaşanan gelişmeler için "Bu bir kalkışmadır. Ucunda ölüm dahi olsa gereken yapılacak" diye konuştu.

-Başkent Ankara'da silah sesleri duyuldu. MİT binasına helikopterden ateş açıldı. Saat 01.30 sularında da Ankara'da şiddetli patlama sesleri geliyor. 

-Jetler ve 3 Süper Kobra helikopteri Ankara'da Genelkurmay üzerinde uçuş yaptı. Genelkurmay Başkanlığı önüne çok sayıda güvenlik ve sağlık ekibi sevk edilirken, savaş uçaklarının da uçuş yaptığı görüldü.  

-Emniyet tüm personeli göreve çağırdı. 

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI

Ankara ve İstanbul’daki askeri kalkışmadan sonra Ankara Esenboğa Havalimanının önünde hareketli anlar yaşandı.Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı havalimanının giriş kısmına araçlarıyla gelen yaklaşık yüz elli kişilik bir grup ellerinde Türk bayraklarıyla, “Türkiye uyuma vatanına sahip çık” sloganı atarak askeri kalkışmada bulunanlara tepki gösterdi. Askerlerin havaalanına olası girişine karşı vatandaşlar havaalanının giriş kısmına yüz metre kala yola sivil bir kamyonla bariyer kurdu. Polisin dağılma uyarısına rağmen alandan ayrılmayan vatandaşlar, “demokrasi kazanana kadar buradayız” karşılığını verdi. Öte yandan havaalanı önüne çelik yelekli özel hareket polisleri konuşlandırıldı. Havaalanına giriş ve çıkışlar polis kontrolünde yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.