Memurlar için yeni düzenlemeler yolda

Memurlar için yeni düzenlemeler yolda
Darbe girişimi sonrasında kamu personel yasası değişiyor. Memurluk iş güvencesinden güvenlik incelemesine tümüyle değiştirilecek.

15 Temmuz gecesi yaşanan kanlı darbe girişimi sonrasında, kamu personeli açısından yeni bir dönem başlıyor.

Görevden almalar, yasal değişikliklerle kamu personelinin iş güvencesinde değişiklik yapılması ve daha sıkı güvenlik tatbikatı yapılması bundan sonra ilk aşamada yapılacaklar olarak sıralanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun göre yılın ilk çeyreği verilerine göre Türkiye’de 3.6 milyon kamu personeli bulunuyor. Bunun 2.9 milyonu kadrolu, 390 bini sürekli işçi.

DÖNÜŞ ENGELLENECEK

Son 10 yıldır tartışılan kamu personel reformunun, normal takvimde bu yıl sonuna kadar çıkarılması planlanıyor. Kamu personel reformunda çalışanın performansının ölçülmesine yönelik düzenlemeler olacak.

Ama aynı zamanda görevden alınan memurların işe geri dönüşü de sınırlandırılacak. Bugüne kadar görevden alınan memurlar, yargı kararıyla eski görevine iade edilebiliyordu.

Bunun değiştirilmesi için, düzenleme yapılacak. Böylece kamudaki görevden alma kararlarının, etkisiz kalmasının engellenmesi amaçlanıyor. Bu yaz bitmeden 657 sayılı devlet memurları yasasında belirtilen düzenlemelerin meclise sevk edilmesi bekleniyor.

Yetkililer de, “Hazırlıklar büyük ölçüde tamam. Birkaç alternatifli çalıştık. İstenilen çalışma meclise sevk edilecek” bilgisini veriyor.

GÖREVDEN ALMALAR

İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Emniyet gibi kurumlarda büyük dalgalar halinde görevden almalar oldu. Ancak bu görevden almalara başlangıç gözüyle bakılıyor.

Bundan sonra da birçok kurum ve bakanlıkta seri halde görevden almalar yaşanması bekleniyor. Kurumların da personellerini tekrar mercek altına aldığı ifade ediliyor. 17-25 Aralık sonrasında da kamuda büyük çaplı bir görevden alma ve yer değiştirme operasyonu yapılmıştı.

TAŞERONLAR DA ETKİLENECEK

Kamuya yapılacak personel alımlarında güvenlik incelemesi artırılırken; bu yıl içinde tamamlanması öngörülen taşeron yasa düzenlemesi de etkilenecek. Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçi için bir yasal düzenleme hazırlığı söz konusu.

Kadroya alınmayacak ancak özel sözleşmeli yapılacak olan taşeron çalışanlar için bir güvenlik incelemesi öngörülüyor. Güvenlik incelemesinin kapsamının genişletilmesi de planlanıyor. Bu nedenle, hem yasal düzenlemenin, hem de diğer süreçlerin gecikmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.