94 yıl önce 90 bin askerimiz şehit düşmüştü

94 yıl önce 90 bin askerimiz şehit düşmüştü
Bundan tam 94 yıl önce bugün (22 Aralık 1914) 23 gün sürecek Sarıkamış Harekatı’nda 90 bine yakın askerimiz şehit oldu.

22 Aralık 1914’te Harbiye Nazırı ve Erkanı Harbiye Umumiye Reisi Enver Paşa'nın, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekatı başladı. Soğuk kış şartlarının dikkate alınmadığı harekatta büyük çoğunluğu donan 90 bin askerimiz şehit oldu.

ABDÜLHAMİT’İ İNDİRDİLER, HER TARAFTA SAVAŞA GİRDİLER

1909’daki darbeyle cennet mekan Sultan Abdülhamit Han’ı tahttan indiren İttihat ve Terakki Partisi, başa gelir gelmez girdikleri maceralarda hem büyük toprak kayıplarına hem de binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Başa gelir gelmez Balkanlar’da harbe giren ve buralardaki topraklarımızın büyük bir bölümünün kaybedilmesine sebep olan İttihat ve Terakki Partisi’nin yetkilileri, Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na girmesine de ön ayak olmuşlardır. 

ASKERLERİMİZİN ÇOĞU DONARAK ŞEHİT DÜŞTÜ

Birinci Dünya Savaşı’nın sonucu her tarafta açılan cephelerden biri de Doğu Cephesi’dir. Doğu illerimizden Kars, Ardahan ve Batum’un Rusların eline geçmesi üzerine, İttihat ve Terakki’nin önde geleni ve dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, Doğu illerini kurtarmak ve Orta Asya’ya açılma düşüncesiyle Sarıkamış Harekatı’nı başlatmış ve bu harekat tarihimizin en acı olaylarından birine mal olmuştur. Soğuk kış şartlarında başlatılan harekatta büyük çoğunluğu donan askerlerimizden 90 bini şehit oldu.

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.