Masonlar önce meyhanede 'ibadete' başlamışlar

Masonlar önce meyhanede 'ibadete' başlamışlar
Tuhaf kıyafetleri, gülünç törenleri ve karanlık mazileriyle bilinen masonlar, ilk “ibadetlerine” meyhanede başlamışlar. “İbadet” çünkü kendi metinlerinde meyhanenin ardından kiliseleri örnek alarak “mabet” inşa ettik

Masonlar, “masonik müzik” diye bir tür de icat etmişler. Mozart ve Haydn da bu türün en önde gelen isimleri. Kültür Bakanlığı ise masonik şifrelerle dolu Mozart’ın Sihirli Flüt operasını her yıl ısrarla repertuara koyuyor.

MASONLARLA İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye’de yaşayan masonların dergisi Tesviye’de kökü dışarıdaki karanlık kuruluşun yeni bir tuhaflığı daha bilgilendirme adı altında adeta itiraf ediliyor. Mason üstadı ve masonlara dair pek çok kitabı bulunan Celil Layıktez’in kaleme aldığı “Masonik müzik” isimli yazıda, masonlukta müziğin önemli bir unsur olduğu, “sembolizma” kullanılarak özel bilgilerin dinleyiciler içindeki masonlara aktarıldığı anlatılıyor.

İÇİP İÇİP ŞARKI SÖYLERLEMİŞ

Ortaçağda masonların “azizlerini anmak” için bir araya geldiklerinde şarkılar söylediklerini anlatan Layıktez, 18’inci yüzyıldan itibaren ise müziğin özellikle İngiltere’de masonların ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor. Layıktez, “Bu şarkılar meyhanelerde toplanan masonların bira içerken birlikte söyledikleri şarkılardan seçmeler şeklindeydi” diyor.

MEYHANEDEN ÇIKIP, KİLİSEYİ ÖRNEK ALIP
“MABETLERİNİ” İNŞA ETMİŞLER


Masonluğun meyhaneden çıktıktan sonra kendisine kiliseyi örnek aldığını anlatan Celil Layıktez, “Masonlar kendilerine özel mabetler inşa etmeye başlayınca kiliseleri örnek alarak mabetlere orglar da kurmaya başladılar ve masonik müzik kilise müziği formatına geçti” diye yazıyor.

SİHİRLİ FLÜT TİPİK BİR MASONİK MÜZİK

Ünlü besteciler Mozart ile Haydn’ın yakın dost iki “mason kardeş” olduğunu da ifade eden Layıktez, ikisinin de “sembolizma”dan yararlanarak masonik müzik örnekleri verdiklerini kaydediyor. Celil Layıktez, şöyle yazıyor: “Masonik merasimlerde müziğin görevi duygulandırmak, aşma hissine yol açmak, bazı merasimlerde de kardeşlik coşkusunu, gerektiğinde de matem havasını vermektir. Mozart masonik müziklerinde sembolizmayı da ihmal etmedi. Sihirli Flüt operasının açılış adagiosunda çırak işaretini çağrıştıran üçlü akortları üç kere tekrarlaması, müziğindeki sembolizmanın çok bilinen tipik bir örneğidir.”

HER SEZON SAHNELENİYOR

Celil Layıktez yazısında, Mozart’ın masonik müzik parçalarının “mason kardeşler” Modern Folk Üçlüsü’nden Ahmet Kurtaran ile Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nden Metin Ertem tarafından CD’ye aktarılacağını da bildiriyor. Layıktez, Maozrt ve Haydn’ın masonik parçalarının daha önce de Atatürk’ün emriyle Cevad Memduh Altar tarafından 33’lük plaklara kaydedildiği bilgisini de veriyor. Layıktez’in açıklamalarının ışığında, İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin opera müdürlüklerinin repertuarlarında hemen her yıl Mozart’ın Sihirli Flüt operasına yer vermeleri ise başka bir anlam kazanıyor. Konu hakkında bilgisi olmayan vatandaşlar, bu tür etkinliklere “sadece opera” diye bakarken, Türkiye’de yaşayan masonlar ise bir “ibadete” gider gibi pek çok masonik şifreyi barındıran Sihirli Flüt operası ve benzeri şifreleri taşıyan diğer parçaların icrasına gidiyor ve adeta masonik bir törende hazır bulunuyorlar.

(Salih Matur – habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.