O ülkeden Türkiye'ye karşı FETÖ resti!

O ülkeden Türkiye'ye karşı FETÖ resti!
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından hükümet harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı'nın FETÖ'ye bağlı olan Kırgızistan'da bulunan okulların kapatılması talebi geri çevrildi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından hükümet harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı'nın FETÖ'ye bağlı olan Kırgızistan'da bulunan okulların kapatılması talebi geri çevrildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kırgız yetkililerden ülkeler arasındaki kardeşlik ilişkilerini kanıtlayarak Fethullah Gülen’in eğitim kurumlarını kapatmasını talebinin reddedildiği belirtildi.

Rus Nezavisimaya Gazetesi'ndeki habere göre "Kırgız Dışişleri Bakanlığı Türk bakanın talebine çok sert cevap verdi ve kendilerinin "ültimatom ve şantaj dili ile yapılan açıklamaya” uymayacaklarını bildirdi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı ise bu konuda dış ülkelerin baskısı ile değil kapatıp kapatmama kararını kendilerinin vereceğini açıkladı.

Kırgızistan'da Gülen ve takipçilerinin toplam yirmiden fazla yüksek okulu, kolejleri ve üniversiteleri bulunuyor. Bu eğitim kurumlarında yerel halkın çocukları eğitim görüyor ve Türk dili ve kültürünü öğrenmiş mezunlar genellikle yerel devlet kurumlarında kadro sahibi oluyor. Gülen okullarında eğitim kişi başına yaklaşık 3 bin dolar civarında seyrediyor.

Bağımsızlıkdan sonra geçen 25 yıl boyunca, Kırgızistan ve Türkiye çok yakın ilişkiler kurdu. Bunda Türk ve Kırgız dilleri ile kültürü benzerliği önemli rol oynadı. Kırgızistan'da Türkiye’nin çok sayıda ticaret, kültür, eğitim şirketleri bulunuyor. İki ülke Cumhurbaşkanları Almazbek Atambayev ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkilerin çok sıcak ve samimi olduğu biliniyor.

Kırgızistan’da Gülen örgütleri kapatılması kararının yanlıları ve muhalifleri bulunuyor. Bunlar arasında Erdoğan'ın destekçileri bulunduğu gibi, Kırgızistan’da Türk etkisi karşıtları ve para ödeme imkanı olan öğrencilerini kapmak isteyen başka eğitim kurumlar da mevcut.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.