Muhasebeci kimdir?

Muhasebeci kimdir?
En önemli ve sorumluluk gerektiren mesleklerin başında yer alan muhasebecilik, işletmeler için hayati önem taşıyor.

Muhasebeci, işletmede bir dönem içerisindeki mali hareketlere ilişkin bilgilerin ilgili deftere kayıt edilmesi ve yıl sonunda işletmelerin varlıkları, varlıkların elde edildiği kaynaklar ve işletmenin kar veya zarar etmesini kontrol etmek, işletme sahibine ve ilgili kişilerin yararına bilgi sunmakla görevlidir. İstihdamın en çok sağlandığı mesleklerden olan sektörde "muhasebeci iş ilanları" sıklıkla veriliyor. 

Musasebecilkik basit anlamıyla hesaplaşma, karşılıklı hesap görme anlamına geliyor. Bilimsel yaklaşımla ise tamamen veya kısmen mali özellikte ve para ile ifade edilebilen işlemlere ait anlamlı ve güvenilir bilgileri sağlayacak biçimde verilerin ilgili kaynaklardan toplanmasına, doğruluklarınının saptanmasına, kaydedilmesine, tasnif edilmesine, rapor biçiminde sunulmasına, analiz ve yorumlanmasına muhasebecilik adı veriliyor. 

Muhasebecilik Serbest Muhasebeci (SM), Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) olarak üçe ayrılıyor. 

İşletme kavramının gelişmesiyle muhasebecinin asıl uygulama ve gelişme alanı ortaya çıkmış ve muhasebe, tüccara ya da başka bir anlamda tek kişiye özgü olmaktan çıkarak işletmeye ait olma niteliğine kavuştu. 

Muhasebenin kişiler ve işletmeler açısından önemi ne kadar büyük ise devlet ve üçüncü kişiler açısından da önemi o kadar büyüktür. Muhasebe devlet açısından vergi yükünün hesaplanmasında son derece önemli bir sistemdir. Kişiler ve işletmeler devlete ne kadar vergi vereceğini muhasebe yardımı ile hesaplar. Her kuruluş bir dönemdeki faaliyetlerine ve bu faaliyetlerden ne kadar kar, ne kadar zarar yaptığına göre devlete vergi veriyor. Gerçek kişiler ve tüzel kişilerin ne kadar kar ve zarar yaptıklarını hesaplamak muhasebe sisteminin görevidir. Çıkan sonuçlara göre devlete verilecek vergilerde muhasebe sayesinde hesaplanarak ve beyan edilerek vergi borcu yerine getirilmiş olur. Üçüncü kişiler de muhasebe sonuçlarına göre, şirketlerin durumları hakkında bilgi sahibi olurlar ve ona göre şirketlerle iş ortaklığında bulunup bulunmayacaklarına karar vermelerinde yardımcı olur. 

Muhasebe sistemi olmayan bir kuruluş hakkında ne işletme sahipleri, ne işletme ortakları, ne işletme çalışanları, ne devlet, ne de üçüncü kişiler bilgi sahibi olabilirler. 

Küçük esnaftan büyük kuruluşlara ve şirketlere kadar herkesi ilgilendiren muhasebecilik alanında nitelikli elemana her zaman ihtiyaç duyuluyor.

İşletmeler ve muhasebeciler nitelikli eleman ihtiyaçlarını, insan kaynakları yardımı ya da iş ilanları vererek karşılamaya çalışıyor. 

Muhasebecilik alanında iş arayan kişilerde, iş ilanları sitelerinden veya işletmelere kayıt bırakarak iş arıyor. Supereleman.com gibi eleman ve iş ilan siteleri muhasebeci iş ilanları" vererek personel arayan işletmelere büyük kolaylık sağlıyor. Bu siteler işçi arayan işletmeler ile iş arayan kişileri bir araya getiriyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.