Tarihi kapıya büyük saygısızlık

Tarihi kapıya büyük saygısızlık
MersinTarsus'taki Gülek Kalesi'nin giriş kapısına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sprey boya ile yazılar yazıldı.

 

Tarsus'un yaklaşık 60-65 km. kuzeyinde yer alan Gülek Beldesi'nde bulunan tarihi kalesinin giriş kapısına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sprey boya ile yazı yazıldı.

VATANDAŞLARIN TEPKİSİNE NEDEN OLAN YAZILAR, TARİHİ YAPIYA ZARAR VERDİ

Temelleri Orta Çağ'a kadar giden kale strarejik açıdan önemli bir noktada yer almaktadır. Mimari plan, taş işçiliği ve yüzey buluntularına göre kalenin farklı dönemlerde iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Bir süre aristokratların himayesinde idare edilen kalede, 1198-1199 yılları arasında Gülek'in Lordu olarak Smbat'ın taç giyme töreni gerçekleştirildi. 1838-1939'da İbrahim Paşa, Osmanlı yönetimine karşı çıkardığı isyanda bu yerleşimi kısa bir süre işgal etmiştir.

819394.jpg

KALEYE GİRİŞ GÜNEYDEKİ KAPIDAN SAĞLANMAKTADIR

Kuzey ve kuzeydoğusu çok dik sarp kayalıklar üzerinde olduğu için, güneyi gibi tahkim edilmemiştir. Güney ve batısındaki sur duvarları rahatlıkla izlenebilmektedir. Yuvarlak veya kare planlı büyüklü küçüklü kulelerle bu surlar güçlendirilmiştir. En doğu ucunda bir de sarnıç yer almaktadır. Duvarlarında bosajlı kesme blok taşlar kullanılan kalenin üzerinde iki yeni yapı bulunmaktadır. Müştemilatı içerisinde ise giriş kapısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.