CHP’nin itirazını hükümet dikkate aldı

CHP’nin itirazını hükümet dikkate aldı
Varlık barışı’nda yer alan “yurtdışında sahip olunan gemi ve yatların Türkiye’ye vergisiz getirilmesi” düzenlemesinden vazgeçildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog ve uzlaşma süreci, TBMM’ye de yansıdı. Varlık barışı düzenlemesinde “Türkiye kara para cenneti olur” eleştirisinde bulunan muhalefetin itirazlarını dikkate alan hükümet geri adım attı.

Başbakan Binali Yıldırım, baş başa görüşmede CHPLideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun itirazlarını dinledikten sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal’a değişiklik için talimat verdi. Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre Ağbal’ın CHP’li Zekeriya Temizel ile görüşmesinin ardından varlık barışı düzenlemesinde değişiklik yapıldı.

Muhalefetle varılan uzlaşmayla varlık barışı maddesinde yer alan “yurtdışında sahip olunan gemi ve yatların Türkiye’ye vergisiz getirilmesi” düzenlemesinden vazgeçildi. Sadece yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının getirilmesi kanun kapsamında kaldı. Yurtdışındaki varlıkların “diğer kişilerin nam ve hesabına getirilebilmesi” düzenlemesi de metinden çıkarıldı.

ÖNCEDEN GETİRİLEN VARLIKLAR

Yasaya, “Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermayeavanslarının, yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasasıaraçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır” fıkrası da eklendi.

YILDIRIM-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNDE KONUŞULUP ANLAŞILDI

Edinilen bilgiye göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söz konusu maddeye dair çekincelerini Başbakan Binali Yıldırım ile pazartesi günü yaptığı görüşmede ayrıntılarıyla dile getirdi. Başbakan Yıldırım da Kılıçdaroğlu’nun çekincelerini dikkate alarak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın CHP’li Zekeriya Temizel ile konuyu görüşmesini sağladı. Temizel çekinceler konusunda Bakan Ağbal’ı ikna edince maddeye son şekli verilmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum