Olimpiyatların kirli yüzü!

Olimpiyatların kirli yüzü!
Rio'da olimpiyatlar tüm hızıyla devam ederken, olimpiyat hazırlıkları sırasında 600 aileye ev sahipliği yapan bölgede Olimpiyat parkı ve yollar için yapılan mülksüzleştirme operasyonları, olimpiyatların görünmeyen kirli yüzünü gözler önüne serdi.

Vila Autodromo gecekondu yerleşkesi (teneke mahallesi) iki yıl öncesine kadar balıkçılıkla geçinen 600 aileye ev sahipliği yapıyordu. Ancak bu bölge Jacarepagua gölü kenarında konumlanması planlanan Olimpiyat parkı ve yolları için temizlenmeliydi. Rio’nun Olimpiyatları kazanması ile birlikte kitlesel mülksüzleştirme operasyonları için düğmeye basıldı.
 
 Evini terk etmemek için direnen Vila Autodromo sakinlerinden Sandra de Souza, Olimpiyatları zenginler için zenginler tarafından düzenlenen ‘sürgün oyunları’ olarak tanımlıyor.
 
 Devlet yetkilileri para verip insanları apartmanlara taşınmaya zorlarken 20 aile evleri buldozerle yıkılmış olsa dahi direnişi sürdürüyor ve terk etmedikleri toprakları üzerinde yıkılan evlerini tekrar inşa etmeye çalışıyor. The Independent gazetesinde çıkan habere göre Olimpiyat Parkının etrafı gecekondulardan neredeyse tamamen ‘temizlenmiş’ durumda.

rio_de_janeiro_2014_jpeg_942445339.jpeg
 
Yıkımdan önce Vila Autodromo , 27 Haziran 2014

reio_de_janeiro_2016_jpeg_231334169.jpeg

Yıkımdan önce Vila Autodromo , 16 Temmuz 2016
 
 Gayrimeşru darbe hükümetinin başındaki Temer’in sağcı partisine üye olan Rio de Janeiro Belediye Başkanı Eduardo Paes, Olimpiyatlar öncesi on binlerce yoksul insanı yerinden etti.
 
 Reuters haber ajansının makalesine göre ülke nüfusunun 5’te birine ev sahipliği yapan teneke mahallelerinin çoğundan farklı olarak Vila Autodromo, gecekondulardaki koşulların yetersizliğine rağmen uyuşturucu çetelerinin şiddetinden muaf olması ile dikkat çekiyordu. Şimdi ise nüfusundan geriye kalan %3’lük bir kesimle kendini yeniden inşa etmenin zorlukları ile karşı karşıya. Vila Autodromo sakinleri Olimpiyatlar nedeniyle yerinden edilen on binlerin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Olimpiyatların gelmesi ile polis özellikle siyah yoksul mahallelere yönelik baskınlara hız verdi. Olimpiyatlar için yapılan harcamalar kamu bütçesini baltalarken ‘güvenlik’ adı altında sokaklarda evsizleri ve yoksul halkı hedef alan ‘temizlik’ operasyonu başlatıldı. 

TeleSUR TV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.