2016 KYK yurt burs ve kredi başvuruları başladı mı?

2016 KYK yurt burs ve kredi başvuruları başladı mı?
Kyk yurt burs başvuruları başladı mı merak konusu. Üniversite adaylarının beklediği sonuçlar bugün açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından gözler Kyk yurt başvurularına çevrildi. KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman başlayacak?

KYK yurt, burs ve öğrenim kredisi başvuruları ne zaman başlayacak. Milyonlarca üniversite adayı sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından KYK yurt, burs ve öğrenim kredisi başvurularının başlayacağı tarihi beklemeye başladılar. KYK yurt, burs ve öğrenim kredisi başvurularının tüm detaylarını sizler için derledik. İşte tüm merak edilen soruların yanıtları...

Yüksek öğrenim yani üniversite kurumlarında eğitim görmekte olan lisans, önlisans ya da lisans üstü öğrencilerine, barınma ve burs/kredi imkanı sunan bir kuruluş olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, 1961 yılından günümüze değin, varlığını sürdürmektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversiteye başlayacak adaylara sunulan yurt, burs ve öğrenim kredisi başvuruları ne zaman başlayacağı şimdiden merak konusu oldu.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye yerleşen öğrenciler için üniversite kayıtları başlayacak. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Kredi Ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sunulan yurt, burs ve öğrenim kredisine kimler başvurabilir?
Burs ve öğrenim kredisi müracaatları, her yıl muhtemelen eylül veya ekim veya kasım ayları içerisinde alınmaktadır. Başvurular Kurumun web sayfası üzerinden interaktif olarak alınmaktadır.

Burs ve öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Kurum tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırmaktadır. Beyanlarının doğru olmadığı tespit edilenlerin ise burs ve öğrenim kredisi hakkı iptal edilmektedir.

Öğrencilerin, İnteraktif müracaatlarını yaparken her alanı dikkatlice incelemeleri, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanları cevaplanmaları gerekmektedir

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yüksek öğrenime geçiş sınavlarının sonuçlarının açıklanması ile birlikte her sene, ağustos ayı içinde yurt başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlamaktadır. Sonrasında ise, ek kontenjanlar ile ya da üniversitelerin yetenek sınavları ile, yüksek öğrenime geçmiş olan öğrenciler için, yurt başvuru ve kayıt işlemlerini başlatmaktadır. Yurt kayıt işlemlerinin tamamen sonlanmasından sonra ise, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, burs ve kredi başvuru sürecini başlatmaktadır. 
Önümüzdeki günlerde başlayacak olan KYK burs ve kredi başvuru işlemleri için ise, öğrencilerin yapmaları gereken, http://yurtkur.gsb.gov.tr/ web adresine giriş yapmak olacaktır. Fakat, KYK burs ve kredi başvurusu için, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun belirlemiş olduğu bir takım kriterler bulunmaktadır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun belirlemiş olduğu kriterler;

-  Ön lisans öğrencisi olmak,
-   Lisans öğrencisi olmak
-   Açık Öğretimde okuyor olmak (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
-   İki yıllık üniversitelerden mezun olup, dört yıllık üniversitelerin üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
-    Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencisi olarak eğitime devam ediyor olmak, (hazırlık sınıfında burs verilmez)
-  Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
-    LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrencilerden olmak (öncelikli olarak),
-    Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler (okul birincileri kontenjanları gibi)
-    Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrencileri,
-    İkinci öğretimde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır.

Bu kriterlerin dışında kalan ve aşağıda belirlenmiş olan öğrenciler, KYK burs ve kredi başvurusu yapsalar bile, başvuruları geçersiz sayılacaktır. Bu öğrenciler;


-    2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
-    Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
-    Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
-    Yabancı uyruklu öğrenciler,
-    Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
-    Yüksek lisans öğrencisi olup, hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
-  Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan ya da gelire sahip olan öğrenciler,
-   Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
-   Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.

KYK bursu ve KYK kredisinin farkı ise, KYK bursunun karşılıksız verilmesi yani geri ödeme durumunun olmaması, KYK kredisinin ise, mezun olduktan 2 yıl sonra, geri ödenmeye başlanmasıdır. Genellikle, KYK bursları maddi durumu iyi olmayan öğrencilere verilse de, bazen maddi durumu iyi olan öğrencilere de çıkabilmektedir. Fakat, KYK bursu aldıktan sonra, eğer bir ders dönemi içinde, 3 farklı dersten kalma durumu olursa, verilen KYK bursu, KYK kredisine dönüştürülür.

KYK burs ve kredileri, öğrenci hazırlık eğitimi görmüyorsa 4 yıl, eğer hazırlık eğitimi var ise 5 yıl, tıp fakültesi öğrencisi ise 6 yıl ve hazırlık sınıfında okumuş bir tıp öğrencisi ise 7 yıl süre ile ödenmektedir. KYK burs ve kredileri her sene yılbaşından sonra zamlanmaktadır.

KYK yurtlarında sivil şehit ve gazi çocuklarına öncelik

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: - "Sadece FETÖ mensubu teröristlerin girişimi  neticesinde değil, ülkemiz yıllardır hain bölücü örgüt ve DAEŞ terörüyle de  mücadele ediyor ve asker, polis, sivil şehitler veriyoruz. İşte bu mücadelede  şehit düşen, gazi olan vatandaşlarımızın çocuklarını da düşünerek yeni  yönetmelikte düzenleme yaptık" - "Bundan sonra sivil şehit ve gazilerimizin  çocukları da yurtlarımıza öncelikli olarak alınacak. Köy korucularımızın  çocukları da öncelikli olarak yurtlara yerleştirilecek"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay  Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme  Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, sivil şehit, gazi ve köy korucularının  çocuklarının da yurtlara öncelikli yerleştirileceğini bildirdi. 

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Öğrenim Kredi ve  Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği'nin bugünün şartlarına uygun  hale getirildiğini söyledi.

Dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle  KYK'ya bağlı yurtlara başvuru ve barınma şartlarının yeniden düzenlendiğine  işaret eden Kılıç, "Yeni yönetmeliğimizde gençlerimize ve ailelerine müjde olarak  nitelendirebileceğim düzenlemeler de var." dedi.

Daha önce herhangi bir öğrencinin yurtlarda barınabilmesi için en az  asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli işte çalışmaması veya sürekli geliri  olmaması şartı arandığını belirten Kılıç, yeni düzenlemeyle "zorunlu staj hariç  asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması" şartı getirildiğine dikkati  çekti.

Kılıç, bu değişikliğin, asgari ücretli bir işte çalışan öğrencilerin  de yurtlarda kalabileceği anlamına geldiğini kaydetti.

"Yüzde 50 fazla alınan aylık ücret alınmayacak"

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimiyle karşı karşıya  kaldığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Asker üniforması giymiş Fetullahçı Terör Örgütü mensubu vatan  hainlerinin bu girişimini milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin  dirayetiyle bertaraf ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine sokaklara  dökülen aziz milletimiz sayesinde demokrasi kazandı, Türkiye kazandı.

Sadece FETÖ mensubu bu teröristlerin girişimi neticesinde değil,  ülkemiz yıllardır hain bölücü örgüt ve DAEŞ terörüyle de mücadele ediyor ve  asker, polis, sivil şehitler veriyoruz. İşte bu mücadelede şehit düşen, gazi olan  vatandaşlarımızın çocuklarını da düşünerek yeni yönetmelikte düzenleme yaptık.  Bundan sonra sivil şehit ve gazilerimizin çocukları da yurtlarımıza öncelikli  olarak alınacak. Köy korucularımızın çocukları da öncelikli olarak yurtlara  yerleştirilecek."

Yeni düzenlemeyle ayrıca süresi içinde öğretimini tamamlayamayan  öğrencilerden yüzde 50 fazla istenen aylık ücretin artık alınmayacağını dile  getiren Kılıç, kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencilerden, tekrar  başvurmaları halinde iki kat ücret alınması şartının da kaldırıldığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.