Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? İşte altında son durum

Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? İşte altında son durum
Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu merak konusu. Yatırımcılar altın fiyatları düşecek mi çıkacak mı takip ediyor. İşte çeyrek altın fiyatlarında son durum...

Çeyrek altın fiyatları en popüler yatırım araçlarından biri olmaya devam ediyor.  Altın fiyatları Cuma günü ABD'den açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması üzerine doların da değer kazanmasıyla yüzde 2 düşmesinin ardından, bugün bir haftanın en düşük seviyesi yakınlarında seyrine devam etti. Çeyrek altın şu dakikalarda Kapalıçarşı'da  213 TL'den satılıyo

altın fiyatları için tıkla

Çeyrek altın fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,15 artarak 129,40 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 1,12 kazanımla 866,00 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 212,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 213,00 liraya  yükseldi.

AA Finans Analisti İslam Memiş, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranlarında 25 baz puan indirime gittiğini belirterek, "BoE'nin faiz kararı altının ons fiyatını tekrar 1.365 dolar seviyesine taşıdı. Biz altının ons fiyatının baskı altında kalacağını tahmin ediyoruz." dedi.     

ALTIN GÜNLERİ EKONOMİYE 2,5 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI

Türkiye'de yastık altında 225 milyar dolar değerinde 5 bin ton altın bulunduğu tahmin edilirken, 2011'den bu yana ekonomiye kazandırılan altın miktarının ise 60 ton olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de hükümetin desteğiyle bir yandan az olan tasarrufların artırılmasına yönelik projeler geliştirilirken, bir taraftan da yastık altında bulunan yatırımların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar geliştiriliyor. Bu kapsamda 2010 yılından bu yana hurda altının ekonomiye kazandırılması için bankaların da "Altın Günleri" uygulamasıyla çaba gösterdiği görülüyor.     

Uzmanlar, Türkiye'de 5 bin tona yakın yastık altı altının bulunduğunu ve bunun değerinin 225 milyar dolara denk geldiğini belirtirken, 2011 yılından bu yana ekonomiye kazandırılan tutarın 2,5 milyar dolar civarında olduğunu kaydediyor.     

 "Yastık altındaki altınların yüzde 1'i ekonomiye kazandırıldı"     

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Ayşen Esen, Türk halkının yılardır ilk tercih olarak altına yatırım yaptığını ve bu altınları genelde ekonomik sistemin dışında sakladığını söyledi.     

Fiziki altın toplama uygulamasının ülke ekonomisinin menfaati için önem taşıyan bir proje olduğunu vurgulayan Esen, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması aşamasında mekanizmanın tam işlemediğini, halkın yeterince teşvik edilmediğini dile getirdi.     

Esen, Türkiye'de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarının 5 bin ton ve bunun değerinin yaklaşık 225 milyar dolar olduğu bilgisini vererek şunları kaydetti:     

"Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde her yıl ortalama 600 bin düğün yapılmaktadır. Bu düğünlerde ortalama 200 gram altın takıldığını düşündüğümüzde her yıl 5 milyar dolar değerinde 120 ton altının sadece düğünler nedeniyle yastık altına gittiğini söyleyebiliriz. Yastık altındaki altınların değeri cari fiyatlarla yaklaşık 225 milyar dolar. Bu rakam Gayrisafi Yurt içi Hasılamızın yaklaşık yüzde 30'una, bankalardaki toplam mevduatın da yüzde 50'sine karşılık gelmekte. Bu rakamın henüz yaklaşık yüzde 1'lik kısmı bankalar kanalıyla ekonomiye kazandırılmıştır. Bu rakamın yüzde 20'lere çıkarılmasıyla kayıt altına alınan tasarruf miktarı 50 milyar dolar artacaktır."     

Esen, İAR olarak hayata geçirdikleri hurda altın toplama faaliyetleri kapsamında bankalara çözüm ortağı olarak hizmet verdiklerini aktararak, şu anda 10 bankayla çalıştıklarını, 2 bankayla ise görüşmelerinin devam ettiğini dile getirdi.     

İAR'ın 2011 yılından bu yana 55 ton altın topladığını anlatan Esen, "Bizim çalıştığımız bankalar dışında 3 banka daha yastık altındaki altınlar için çalışmalar yürütüyor. Onların da topladığı altınlar göz önüne alındığında toplam 60 ton altın, yani 2,5 milyar dolar ekonomiye kazandırıldı." dedi.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.