Cari açık beklentileri aştı

Cari açık beklentileri aştı
Türkiye ekonomisinde, geçtiğimiz haziran ayında 4,94 milyar dolar açık çıktı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Haziran ayında cari işlemler açığı geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 726 milyon dolar artarak 4 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Beklenti açığın 4,15 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Bunun sonucunda, 2016 yılının ilk 6 ayında açık 19,06 milyar dolara çıktı.

On iki aylık cari işlemler açığı ise 29 milyar 416 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Söz konusu gelişmede, hizmetler dengesi fazlasının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.233 milyon dolar azalarak 1.194 milyon dolara düşmesi ve ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 326 milyon dolar artarak 5.228 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur. Ayrıca, birincil gelir dengesi açığı 165 milyon dolar artarak 997 milyon dolar olmuştur.

Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Haziran ayında 196 milyon dolar net ithalat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 269 milyon dolar net ihracat kaydedilmiştir.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.122 milyon dolar tutarında azalarak 1.068 milyon dolara düşmüştür.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 143 milyon dolar artarak 940 milyon dolar olmuştur.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 267 milyon dolar azalarak 271 milyon dolar tutarında gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 996 milyon dolar tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında, sırasıyla 59 milyon dolar ve 68 milyon dolar net satım yaptığı görülmektedir.

Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, genel hükümet ve bankalar sırasıyla 1.000 milyon dolar ve 235 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar kaleminde 8.889 milyon dolar tutarında net giriş gerçekleşmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4.820 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçi bankalardaki mevduatları da 1.958 milyon dolar tutarında net azalış kaydetmiştir.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.789 milyon dolar ve 2.129 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervler 3.681 milyon dolar artmıştır."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.