PYD için gözler ABD yönetiminde

PYD için gözler ABD yönetiminde
SAK ve PYD'nin, Fırat nehrinin batısındaki Münbiç ilçesini ele geçirmesinin ardından Washington yönetiminin tutumu merak ediliyor.

Amerikan yönetiminin, Türkiye'ye verdiği güvenceye göre, DAEŞ'in ilçeden uzaklaştırılmasıyla PYD'nin de bölgeyi terk etmesi gerekiyor.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili, Kobani (Ayn  el-Arab) ve Afrin ilçelerinde hakimiyetini ilan eden PYD, Fırat nehrinin  batısında Münbiç'in ardından Cerablus'u da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki  bölgeye kadar genişlemeyi hedefliyor.

PYD kuşağı böylece Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek  iki ülkenin coğrafi bağlarını büyük ölçüde koparmış olacak.

ABD yönetimi de Suriye'nin Türkiye sınırında ve Fırat'ın batısında yer  alan Azez-Cerablus hattının DAEŞ'ten arındırılması gerekçesiyle PYD militanlarına  savaş uçaklarıyla destek sağlıyor.
 
Washington yönetimi, PYD'nin bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin  batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu.
 
Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda  Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde  Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini  vurgulamıştı.
 
ABD, DAEŞ kontrolündeki Münbiç'e Arap savaşçılarla beraber saldıracak  PYD'nin, ilçenin düşmesinin ardından burada kalmayacağını Türkiye'ye taahhüt  etmişti.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada  "Fırat’ın doğusunda (PYD'nin silahlı kolu) YPG’liler lojistik destek vermek  istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane  bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa  garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor" ifadelerini  kullanmıştı.
 
Bu çerçevede, SAK ve PYD'nin Münbiç'i öğleden sonra DAEŞ'ten tamamıyla  almasının ardından ABD yönetiminin Türkiye verdiği güvence gündeme geldi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum