FETÖ Süleyman Şah Türbesi'ni de yok edecekmiş

FETÖ Süleyman Şah Türbesi'ni de yok edecekmiş
15 Temmuz darbe girişimi, Suriye sınırındaki birliklerin bütünüyle FETÖ komutasında olduğunu ortaya çıkardı.

Fetullahçı Terör Örgütü, Türkiye'yi işgal girişiminin startını 1 yıl önce verdi. IŞİD ve PYD tehdidi nedeniyle angajman kurallarının değiştiği 911 kilometrelik Suriye sınır hattındaki birliklere komuta eden tugaylar 2015 yılı Ağustos ayında tamamen FETÖ komutasına geçirildi. Sınır hattı, duvar, dikenli teller, termal kamera sistemleri gibi çok çeşitli güvenlik önlemleri devreye sokulmasına rağmen, terörist geçişlerine karşı kontrolsüz bırakıldı. Son bir yıldır artan IŞİD ve PKK saldırılarına zemin hazırlandı.

SINIR KOMUTASINI DEVRALDILAR

FETÖ, Türkiye'yi işgal hareketi için Suriye sınırındaki yapılanmasını 1 yıl önce tamamladı. Gaziantep ve Hatay'da konuşlu tugaylar 2 yıl önce, Urfa ve Mardin'de konuşlu tugaylar ise son 1 yılda FETÖ'nün asker imamları tarafından tamamen ele geçirildi. FETÖ, Türkiye'nin sınırlarını terör örgütlerine karşı koruyan Gaziantep'te Suriye sınırını son 2 yıl kendisine bağlı komutanlarla yönetti. 2014 Ağustos'tan itibaren 5. Zırhlı Tugay Komutanlığını yürüten ve FETÖ bağlantısı nedeniyle TSK'dan ihraç edilen Tuğgeneral Cemalettin Doğan'ın yerine 5. Zırhlı Tugayın komutasına 2015'te tuğgeneralliğe terfi eden Murat Soysal getirildi.

BÜYÜK TEHLİKE ATLAMIŞIZ

Mardin'de konuşlu 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığını da 2015'te tuğgeneralliğe terfi eden Tuğgeneral Salih Kırhan devraldı. 2013 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Metin Alpcan 2015 Şurasında Şanlıurfa'da konuşlu 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevine getirilirken, İskenderun/Hatay'da konuşlu 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ise 2014 yılı Yüksek Askeri Şura'da bu görevine atanmıştı. Dört tugayın komutanları da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ bağlantıları nedeniyle TSK'dan ihraç edildiler.

ŞAH FIRAT KOMUTANI YURT DIŞINA GÖNDERİLDİ

Türkiye'yi iç savaşa sürüklemeyi amaçlayan FETÖ, sınırlardaki yapılanmasını ise başarılı generalleri devre dışı bırakarak gerçekleştirdi. Suriye'de, tarihe geçen 'Şah Fırat Operasyonu'na imza atan ve tuğgeneralliğe terfi ettiği 2012 yılından itibaren 3 yıldır başarıları nedeniyle aynı görevde tutulan Urfa'da konuşlu 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, Türkiye sınırında artan tehdit nedeniyle görevinde bir yıl daha devam etmesi beklenmesine karşın 2015 yılı YAŞ'ta Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliğine atandı. Türkiye sınırını IŞİD ve PYD tehdidinden korumak üzere sınıra 5 kilometre derinliğinde 4 kilometre genişliğinde 150 kilometre hendek açan, IŞİD tehdidi altındaki Süleyman Şah Türbesini başarılı bir operasyonla taşıyan Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, “başarılarınızı ödüllendiriyoruz" denilerek Azerbaycan'a gönderildi.

IŞİD VE PYD'YE GEÇİŞ HATTI

Suriye sınır hattı güvenliğinde komuta son 1 yılda tamamen FETÖ bağlantılı generallerin sorumluluğuna geçerken, aynı dönemde Türkiye'de PKK ve IŞİD saldırıları arttı. Sınırda duvar, dikenli teller ve hendekler gibi çok sayıda önlem alınmasına karşın sızmaların neden engellenemediği tartışma konusuydu. Ancak 15 Temmuz'da düğmesine basılan “Türkiye'yi işgal girişimi"nin ardından sınırlarda bir yıl öncesinden devreye sokulan kirli tezgah açığa çıktı.

IŞİD'e resmen yol verilmiş

Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı sınırın cuntacılar tarafından IŞİD'e açıldığını söyledi. Pınarbaşı, “IŞİD'e resmen yol veriyorlardı. 15 Temmuz'dan önceki iki toplantıda 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan ile kapıştık, hep kapışıyorduk zaten. Biz adamların geçtikleri noktaları söyleyince rahatsız oluyor ve bilinçli bir şekilde inkâr ediyordu. IŞİD, PKK ve FETÖ'yü idare eden aynı akıl çünkü" dedi. Pınarbaşı, şunları kaydetti: “Dönemin tugay komutanı bir defa sınıra gelmedi. 80 tankın Urfa'nın merkezinde ne işi vardı, bu tanklar tugayda duruyordu ama sınırı tutmadılar. 1800 tane muvazzaf asker tugayın içinde bekliyordu. Kilometreye bir tank koysunlar. Tankların termal kamerası var. 30 kilometre uzağı gözüyor. Isıya duyarlı, fareyi bile fark ediyor. Niye koymuyorlardı..."

Valim hudutta kontrol yok

Sınır illerinin mülki amirleri de Suriye hududunun son bir yıldır kontrolsüz kaldığını şu açıklamalarla gündeme taşıdılar: Hatay Valisi Ercan Topaca, 15 Temmuz'dan bir hafta önce sınırdaki 200'ün üzerindeki askerin ve 7-8 zırhlı aracın komutanlığa çekildiğini, açıkladı. Topaca, bir vatandaşın, “Sayın valim sınırda kontrol yok, insanlar giriyor" ihbarı sonucu durumdan haberdar olduğunu anlattı.

Yeni generaller atandı

Darbe girişiminin ardından, Türkiye'nin güvenliğinin sağlanmasında birinci öncelik olarak bakılan Suriye sınırının güvenliği, çiçeği burnunda komutanlara emanet edildi. 2016 yılı Yüksek Askeri Şura Toplantısında tuğgeneralliğe terfi eden Ali Ekiyor, Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığına, Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay İskenderun/Hatay 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına, Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali ise Urfa'da konuşlu 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığına atandı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.