FETÖ'cüler 'etkin pişmanlık'tan yararlanabilecek

FETÖ'cüler 'etkin pişmanlık'tan yararlanabilecek
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Topuz, etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY üyeleri için de uygulanmasının söz konusu olacağını açıkladı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz,yaptığı yazılı açıklamada, “FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Bilindiği üzere, FETÖ/PDY terör örgütü tarafından 15-16/07/2016 tarihinde cebir ve şiddet kullanarak; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edilmiş ve ayrıca sayın Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunulmuştur.

Aziz Milletin feraseti, başta Emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişim bertaraf edilmiş olup, bu girişimle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar yürütülmektedir. Soruşturmalar iki ana hat üzerinden yürütülmektedir. Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanununun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY örgütünün; 15-16/07/2016 tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında "Silâhlı Örgüt" olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır.

İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasadışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir. Özellikle Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında Silâhlı Örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edilmektedir. Malumları olduğu üzere, Türk Ceza Kanununun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silâhlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim, FETÖ/PDY'nin 15-16/07/2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır. Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında; kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukukî durumları değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanununun 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları hâlinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacaktır.

Bu şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanununun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri hâlinde yardımcı olunacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.