ABD özür diledi! Rio'da görülmemiş olay

ABD özür diledi! Rio'da görülmemiş olay
Olimpiyatlarda mücadele eden 4 ABD’li yüzücü geçtiğimiz günlerde Rio’da gasp edildiklerini açıklamıştı.

Polisin soruşturması sonrasında ünlü sporcuların yalan söylediği ortaya çıktı. ABD Olimpiyat Komitesi, ‘kabul edilemez davranışla’ ilgili özür açıklaması yaptı.

Olay nasıl gelişti

14 Ağustos Pazar günü, ünlü ABD'li yüzücü Ryan Lochte'nin annesi, Amerikan medyasına "oğlunun Rio'da gasp edildiğini" açıkladı. Olayın duyulmasının ardından bizzat Ryan Lochte, 'yaşadıklarını' anlattı. Lochte, takım arkadaşları Gunnar Bentz, Jack Conger ve James Feigen ile birlikte Rio'da bir gece kulübüne gittiklerini, taksiyle geri dönerken bir grup hırsızın araçlarını durdurup kendilerini gasp ettiğini iddia etti.

Şikayette bulunmadılar

İlginçtir ki dört yüzücü, olayla ilgili polise bir şikayet ya da bildirimde bulunmadı. ABD Olimpiyat Komitesi'nin de olaydan haberi yoktu. Herkes gelişmeleri basından öğrenmişti. Brezilya polisi bu haberlerin ardından hemen bir soruşturma başlattı.

Soruşturma sırasında güvenlik birimleri, Ryan Lochte'nin ifadesinde bazı tutarsızlıklar olduğunu açıkladı. Lochte, orijinal ifadesinde bazı sorunlar olduğunu kabul etse de hikayeyi uydurduğu yönündeki kanaate şiddetle karşı çıktı.

Olayın aslı böyle ortaya çıktı

Brezilya polisi, şehirdeki güvenlik kameralarının görüntülerini tarayarak gerçeğe ulaştı. Dört yüzücü söyledikleri gibi bir gece kulübüne gitmiş ve dönüş için taksi kullanmışlardı. Ancak taksinin yolunun kesilmediği, sadece bir benzin istasyonunda durduğu anlaşıldı. İstasyonun güvenlik kameralarından, keyifli gözüken sporcuların istasyon tuvaletini tahrip ettiği, kapısını kırdığı görüldü. Aşırı davranışları sebebiyle güvenlik görevlisi, ünlü yüzücülere silah çekmiş ve sakinleşmeleri için yere oturtmuştu. 'Çalınan para' da aslında sporcuların verdikleri hasarı karşılamak için istasyona ödediği ücretti.

Özür dilediler

Gerçeğin ortaya çıkmasının ardından ABD Olimpiyat Komitesi konuyla ilgili bir özür açıklaması yaptı. Yüzücülerin yaptığı şeyin "kabul edilemez bir davranış" olduğunun belirtildiği açıklamada bu davranışın ABD Takımı'nın ruhuna da yakışmadığının altı çizildi.

Rio 2016 Sözcüsü Mario Andrada, geçtiğimiz gün basının karşısındaydı. Organizasyonun bu konuyla alakalı büyük endişeleri olmadığını kaydeden Andrada, "Çok çok büyük bir baskı altında ülkeleri için yarıştılar. Çocukları biraz rahat bırakın. Bazen, ileride pişmanlık duyacağınız şeyler yaparsınız. Eğlendiler, bir hata yaptılar… Hayat devam ediyor." ifadelerini kullandı ve olayın daha da büyütülmemesini istedi.

Üçü ülkelerine döndü

Olayın kahramanlarından Ryan Lochte, uydurduğu hikayenin üzerine gidildiğini anlayınca kimseye haber vermeden Brezilya'yı terk etti. Gunnar Bentz ve Jack Conger'ın, polise verdikleri ifadeyi değiştirmelerinin ardından Rio'dan ayrılmalarına izin verildi. James Feigen ise yetkililerin pasaportuna el koyması nedeniyle hala Brezilya'da. Onun da en geç bir gün içinde ülkeyi terk etmesine izin verileceği söyleniyor.

Yüzücüler kim?

Ryan Lochte, 12 Olimpiyat madalyası sahibi, dünyanın en ünlü yüzücülerinden biri. 32 yaşındaki yüzücü daha önce "Dünya Yılın Yüzücüsü" ve "Amerika'da Yılın Yüzücüsü" seçilmiş bir sporcu.

James Feigen, 4x100 metre serbest stil bayrak yarışında ülkesine altın madalya kazandıran takımın bir parçası. Gunnar Bentz ve Jack Conger 4x200 metre serbest stil bayrak yarışında altın madalyaya uzanan ABD takımında yer almışlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.