100 milyon TL'yi böyle aklamışlar

100 milyon TL'yi böyle aklamışlar
İzmir Mali Polisi, FETÖ'nün kasası olduğu belirtilen işadamı Emir Ağbaş'ın iş dünyasından 100 milyon lirayı naylon fatura ile aklamaya çalıştığını bildirdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye (Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması) üye olmak, finans sağlamak suçlarından Üniversal Kimya adlı şirketin sahibi Emir Ağbaş geçen 18 Şubat'ta Amerika Birleşik Devletleri'nden dönüşte İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltında alındı. Ağbaş'ın 5 işyeri, 2 ikametinde arama yapıldı, çok sayıda belgeye el konuldu. FETÖ'nün finansörü olduğu belirtilen Ağbaş tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Emir Ağbaş'ın şirketi Üniversal Kimya'daki kaynağı belirsiz para hareketliliği ile ilgili İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı detaylı incelemeden çok ilginç bir sonuç ortaya çıktı. FETÖ finansörü şirketteki usulsüzlükleri uzmanlarla birlikte araştıran Mali polis ilk olarak paranın kaynağını belirledi. FETÖ'nün kasası olduğu belirtilen Ağbaş'ın 100 milyon liralık parayı himmet olarak örgüt için iş dünyasından topladığı anlaşıldı.

Ağbaş'ın 100 milyon lira himmet parasını naylon faturalarla aklamaya çalıştığı tespit edildi. Ağbaş'ın şirketi üzerinden sanki ürün, hizmet satıp iş yapmış ve kazanmış gibi gösterdiği himmet paralarını akıl almaz bir yöntemle Pensilvanya'ya gönderdiği tespit edildi. Mali polis tarafından yapılan araştırmaların sürdüğü, daha önceki yıllarda da aynı yöntemle Pensilvanya'ya para gönderilip gönderilmediğinin belirlenmeye çalışıldığı öğrenildi. Emir Ağbaş'ın 17 milyon liralık mal varlığına, gayrimenkullerine devlet tarafından el konuldu. İzmir 6. Sulh Ceza Mahkemesi de 4 şirketine kayyum atanmasına karar verdi. Mali suçlarla mücadele ekipleri çiğli Organize sanayi bölgesinde bulunan şirketlere kararı tebliğ etti.

TOPLANTI YAPMIŞLAR

Tutuklanan Emir Ağbaş'ın bağlantılarını araştıran Mali Şube ekipleri, yeni bir operasyon için hazırlık yapmaya başladı. Bilgi sahibi sıfatı ile Özkan Çalık, Yener Çataloğlu, Halil Tunçay'ın beyanları doğrultusunda Akif Sarı, İlker Oran, Mehmet Yıldız, Abdullah Seçilmiş, Mesut Yanasavur, Muin Altın, Şeref Sipahi, Birol Kalfa, Aziz Eroğlu, Nadir Okşit, Atilla Atilhan, Gökhan Arslan'ın FETÖ toplantılarına katıldıkları belirlendi. Dosya kapsamında Mehmet Ali Pala, 29 Temmuz 2016'da şahıslarla ilgili bilirkişi raporu hazırladı.

Bunun üzerine aralarında Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk'un da bulunduğu işadamlarına yönelik 6 Ağustos'ta operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan Abdullah Kavuk, Mali polis tarafından Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilirken, adliyeye sevk edilen 11 kişiden işadamı Şeref Sipahi ile Bilgehan Şentürk, Muin Altın, Gökhan Arslan, Mehmet Yıldız ve Feray Emil'in tutuklandı. Diğer beş kişi ise adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Tutuklanan işadamı Şeref Sipahi'nin 3 milyon 780 bin lira tutarındaki 2 kuyumcu dükkanında ele geçirilen 30 kilo altınına devlet tarafından el konuldu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.