Biden'ın yanındaki heyet şaştı kaldı

Biden'ın yanındaki heyet şaştı kaldı
ABD’li heyetle, darbe girişiminin Gülen’in emir ve talimatlarıyla yapıldığına ilişkin kamuoyuna yansımayan deliller paylaşıldı.

Türkiye'nin iadesini istediği FETÖ lideri Fetullah Gülen'le ilgili delilleri bizzat incelemek üzere Ankara'ya gelen ABD heyetine 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çarpıcı görüntüler izlettirildi.

'BU KADARINI BİLMİYORDUK'

ABD'li heyet delilleri tek tek inceleyerek, çeşitli sorular sordu. İki heyet arasında uzun müzakereler geçti. Bu sırada ABD heyetindeki bir yetkilinin hayretini gizleyemeyerek, "bu kadarını bilmiyorduk" dediği öne sürüldü.

Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan üç, Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkiliden oluşan heyetin Ankara temasları dün itibarıyla tamamlandı. Heyetin iki gün süren temaslarına ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Alınan bilgiye göre, Türkiye'ye gelen ABD Adalet Bakanlığı yetkilileriyle 15 Temmuz darbe girişiminin Gülen'in emir ve talimatları ile yapıldığına ilişkin kamuoyuna yansımayan deliller başta olmak üzere bütün deliller tek tek paylaşıldı.

Görüntü izlettirildi

15 Temmuz gecesi TBMM'nin nasıl bombalandığı, Genelkurmay'ın önünde tankların halkı nasıl ezdiği, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Gölbaşı Özel Harekât'ın nasıl bombalandığına ilişkin birbirinden çarpıcı görüntüleri büyük bir dikkatle izleyen ABD'li uzmanlara, başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın başyaveri Yarbay Levent Türkkan olmak üzere darbe girişimi ve sonrasında çeşitli rütbe ve görevlerde bulunan sivil ve askeri şüphelilerin verdikleri itirafları içeren ifadeler de gösterildi.

Bu kapsamda darbecilerin Akıncı Üssü'ne götürdükleri Genelkurmay Başkanı Akar'a yaptığı, "Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürürüz" teklifi ve Akar'ın bu teklifi reddeden ifadesinin de Amerikalı heyetle paylaşılan deliller arasında olduğu öğrenildi. İki gün yapılan sunumlarda İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Aydıner'in 15 Temmuz darbe girişimi ve öncesinde yaptığı FETÖ soruşturmalarında elde ettikleri deliller ve itiraflar da Amerikalı heyetle paylaşıldı. Sunumlarda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun'un yürüttüğü soruşturmada, FETÖ/PDY'nin mali yapısı ve örgütün finansman kaynaklarına ilişkin belgeler de gösterildi.

Amerikan heyetine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Necip İşçimen'in ABD'ye daha önce Gülen'in iadesi için gönderdiği taleplere ilişkin bilgiler de sunuldu. Amerikalı heyet üyeleri, Türk yetkililerin sunduğu delilleri tek tek inceledi. Karşılıklı uzun müzakereler sırasında ABD'li heyet çeşitli sorular sordu. Özellikle müzakareler, sunumlar ve kamera görüntülerinin izlenmesi sırasında ABD'li bir yetkilinin hayretini gizleyemeyerek, "Biz bu kadar bilmiyorduk" dediği iddia edildi. Amerikan heyetinin temaslarının ardından hazırlayacakları rapor, hukuki açıdan Gülen'in Türkiye'ye iadesi anlamında büyük önem arzediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.