Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açılıyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açılıyor
Boğaz'ı üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete giriyor. Açılış törenine çok sayıda lider ve kral katılıyor.

2013 yılında İstanbul'un fethinin kutlandığı 29 Mayıs'ta temeli atılan 8,5 milyar dolara mal edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu hizmete açılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne hava yolu ile geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın helikopterleri, iniş yapmadan önce Yavuz Sultan Selim Köprüsünün üzerinde ve çevresinde tur attı. Helikopterin uygun bir alana iniş yapmasının ardından Erdoğan ve Yıldırım, makam araçlarına binerek törenin yapılacağı alana geldi.

BİR ÇOK YABANCI LİDER KATILIYOR

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılıyor.

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

BAŞBAKAN: O BAŞLIKLARI ATANLAR GELİP YAVUZ SULTAN SELİM'İ GÖRSÜN

Bugün Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz. 

SADECE KÖPRÜ DEĞİL BİR SANAT ESERİ

Bu eşsiz şehir 79 milyonun bir özetidir. Değerli kardeşlerim şunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sadece bir köprü değil bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. En güzel eserleri en güzel köprüleri yapmak size, sizin evlatlarınıza, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır.

O BAŞLIKLARI ATANLAR GELİP GÖRSÜN

29 Mayıs 2013'de burada bu köprünün temelini attık.Dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin birinde köprüden 2 kule kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler. Cesaret insanı zafere, korkaklık ölüme götürür diyor, biz korksaydık 15 Temmuz gecesi bir daha aydınlanmayacaktı.Ama Cumhurbaşkanımız gidin meydanlara dedi, gittiler meydanlara Allah sizden razı olsun. 

İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK

En az 3 ay köprü için güzergahları inceledik. 4 tane güzergah inceledik. Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte Boğaz'ın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Değerli hemşerilerim bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor, Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. En güzel eserlerin başında geliyor.  Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; Fatih sultan Selim'den geçen bütün otobüsler, tırlar artık şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz diyecek. Böylece İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak. Ardından Osman Gazi karşılarına çıkacak sonra ver elini Bursa, İzmir. 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'ye 18 bin kilometre üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık.

KUTLU YÜRÜYÜŞÜ ÇEKEMEYENLER VAR

Havayolunu halkın yolu yaptık. Yurdun her köşesini donattık neden yaptık, çünkü biz ülkemizi milletimizi seviyoruz. Halka hizmet hakka hizmettir diyoruz. Onun için yaptık. Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünü çekemeyenler var. Ama varsın olsun, onların oyunları planları varsa, hakkın da halkın  da bir planı var. Sizler oldukça, bize karada da havada da denizde de ölüm yok.

DAVUTOĞLU: İSTANBUL HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Bir millet ülkesinin gönül coğrafyasının kaderini yüreğinde bileğinde tutarak bir zafer kazandı. İstanbul her şeye layıktır. İstanbul'un her şeyin en iyisine layıktır. 26 Ağustos bir tarihi yıl olarak, dünyanın en uzun ve en donanımlı köprüsünün açılış günü olarak anılacak.

Bugün bayramımıza gölge düşürmek isteyip dün dahi Cizre'de katliam yapanlara bu bayrak birdir, bu millet ebediyen özgürdür, özgür kalacak.

Aziz Cumhurbaşkanım sizin sayenizde nice projeleri devreye sokacağız. 14 yıllık Ak Parti'nin hizmet anlayışıdır bu projeler. Bütün Bakanlarımıza, müteahhit firmaya ki ne kadar titiz çalıştıklarını biliyorum ve en çok da işçilerimize teşekkür ediyorum."

BAKAN ARSLAN: BUNUN GİBİ ÇOK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan açılış töreninde bu köprü gibi bir çok projeye imza atılıcağını belirterek şunları söyledi;

"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.