Türkiye Varlık Fonu ne işe yarıyor?

Türkiye Varlık Fonu ne işe yarıyor?
Mega projelerin hızlanması ve yerli şirketlerin küresel oyuncu olması Türkiye Varlık Fonu'yla hedefleniyor.

Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Başbakanlığa bağlı "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ" kuruldu. Şirketin sermayesi 50 milyon lira olarak belirlendi.

MEGA PROJELER İÇİN DAHA AZ MALİYET

Kurulan fon sayesinde, Kanal İstanbul, İstanbul'a üçüncü havalimanı, 3 katlı büyük İstanbul tüneli, hızlı tren projeleri, nükleer santral gibi büyük boyutlu projeler için finansmana erişim inartık daha kolay olması hedefleniyor. Türkiye, bu tarz projeleri daha az maliyetle ve daha kısa bir sürede faaliyete geçirerek, uluslararası arenadaki etkinliğini artırabilir.

PROJELERİ HIZLANDIRMAK İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye için önem taşıyan altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji projeleri de Varlık Fonu sayesinde hız kazanması amaçlanıyor Petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve nükleer santral gibi stratejik projelerin yapılması da Varlık Fonu sayesinde artık daha kolay olabilir.

BİR TEK TÜRKİYE'DE YOKTU

G-20 ülkeleri içerisinde Varlık Fonu olmayan tek ülke konumundaki Türkiye, kurduğu fonla 200 milyar dolarlık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor.

Fon sayesinde, Türkiye'nin değerlendiremediği yer altı ve üstü zenginlikleri, projeleri menkul ve gayrimenkul haline dönüştürerek Borsa İstanbul ve sermaye piyasalarının derinliği artırılması bekleniyor.

BAĞIMSIZ DENETİM

Bağımsız denetime tabi olacak fonun kaynakları arasında, özelleştirme kapsamında bulunan ve devrine karar verilen varlıklar ile diğer finansman kaynakları yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.