Musul'da 700 DAEŞ'li öldürüldü

Musul'da 700 DAEŞ'li öldürüldü
Musul'a bağlı Kayyara nahiyesinin kurtarılması operasyonunda 700 DAEŞ'li teröristin öldürüldüğü ortaya çıktı.

Musul Operasyon Birimi komutanlarından Albay Amir el-Cuburi, kentin  kurtarılmasına ilişkin operasyonda DAEŞ'e büyük  bir darbe indirildiğini ve  700 DAEŞ militanının çatışmalarda öldürüldüğünü ve  örgütün de bunu itiraf ettiğini söyledi.

Cuburi, Kayyara'nın alınmasıyla örgütün finansal açıdan büyük bir  kayıp yaşadığına vurgu yaparak, bölgenin rafineri ve petrol kuyuları nedeniyle  DAEŞ için ticaret merkezi konumunda olduğunu ifade etti. 

Halkın operasyonlarda kendilerine büyük yardımda bulunduğunu dile  getiren Cuburi, şunları kaydetti:

  "DAEŞ militanlarının bir kısmını vatandaşlar öldürdü. Halk,  karargahların önemli bir bölümünü yaktı. Biz de halkın huzurlu bir şekilde  yaşaması ve kentteki yarım kalan projelerin tamamlanması için üzerimize düşeni  yapacağız."

HALK SEVİNCİNİ ŞARKILARLA EĞLENEREK YAŞIYOR

Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının attığı bombalar nedeniyle  nahiyedeki binaların yıkıldığı ve duvarlara mermilerin isabet ettiği görülüyor.

Kayyara halkı, şehirlerinin DAEŞ'ten kurtarılmasından duydukları  sevinci Çarşı pazarda şarkılar eşliğinde eğlenerek yaşıyor.

Kentin petrol kuyuları, 1956 yılından bu yana faaliyet gösteren  rafinerisi, IŞİD için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyordu. DAEŞ'ten sonra  kullanılamaz hale gelen rafineride günlük yaklaşık 20 bin varil petrolün  arıtıldığı ifade ediliyor. Petrol kuyularının yanması nedeniyle de kentin  üzerinde siyah bir Duman yükseliyor. Halk, bu hava kirliliğinin ciddi  hastalıklara yol açmasından endişe ediyor.

Musul'un en büyük nahiyesi Kayyara'nın DAEŞ'ten önce 80 bin olan  nüfusu önemli oranda azalmış.

Çatışmalarda öldürülen 10'larca DAEŞ militanının cesedi hala cadde ve  sokaklarda. Cesetlerden yayılan ağır koku şehrin her tarafında hissediliyor.

"HALK YARDIM BEKLİYOR"

Kayyara'daki vatandaşlardan Amine Ömer adlı yaşlı kadın yaşadıkları  yerin DAEŞ'ten kurtarılmasından sevinç duyduklarını söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi  stratejik öneme sahip Kayyara'da  kontrolün tamamen sağlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kayyara'nın geri  alınmasıyla belirlediğimiz büyük hedefe (Musul'un kurtarılması) varmak daha da  kolay olacak." demişti.

ABD'nin askeri üs kuracağını açıkladığı Kayyara'nın alınması doğu,  kuzey, batıda yer alan Başika, Tilkef ve Şengal'in ardından Musul'un kurtarılması  operasyonunda  güney cephesinin de açılması anlamına geliyor.  Irak  ordusunun ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yardımıyla DAEŞ'ten aldığı  Kayyara nahiyesi örgütün önemli finans kaynaklarından birini teşkil  ediyordu.DAEŞ'in finans kaynağı olarak değerlendirilen Kayyara'nın  alınması örgüte ekonomik açıdan büyük bir darbe indirdi.

Musul'un 60 kilometre güneyinde yer alan Kayyara, kent merkezinin  alınmasında stratejik öneme sahip bir bölge niteliği taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum