Cennet mekan Sultan Abdülhamit'e suikast şiiri yazan şair

Cennet mekan Sultan Abdülhamit'e suikast şiiri yazan şair
Bugün, Osmanlı devri şairlerinden Tevfik Fikret’in doğum günü. 24 Aralık 1867’de doğan Fikret, 19 Ağustos 1915’te hayatını kaybetti. , Ermeni komitacılara olan sitemini ve Padişah’a olan kinini şu dörtlükle ifade etti:

“Ey şanlı avcı,damını bi Hüda kurmadın,
 Attın,fakat yazık ki,yazıklar ki,vuramadın.
Dursaydı bir dakikacağız devr-i bi-sukun
 Bir hayır olurdu, misli asırlara geçmemiş.”

Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın 1905 yılının Temmuz ayında Ermeni komitacıların kendisine düzenlediği bir suikast girişiminden 1 dakika 42 saniyelik bir gecikmeyle kurtulmuştu.

26 kişinin öldüğü, 58 kişinin yaralandığı ve 20 atın parçalandığı suikast girişimi, Sultan Abdülhamit’i öldüremediği için başarısız olunca, dönemin şairlerinden Tevfik Fikret yazdığı "Bir Lâhza-i Taahhur - Bir anlık duraklama" şiiriyle, adeta suikastın başarısızlığına üzüntüsünü dile getirmişti.

Tevfik Fikret bu dörtlükle Ermeni komitacılara sitem (suikast başarısız oldu diye), Sultan Abdülhamit’e de kinini yansıtırken, Abdülhamit, suikastin mimarlarından Edward Jorris’i bağışlamıştı. Jorris daha sonra Sultan Abdülhamit için Avrupa’da ajanlık yapmaya başlarken, Tevfik Fikret, İttihat ve Terakki Partisi’nin yayın organı olan Tanın gazetesini yönetti.

1915’te şeker hastalığından dolayı hayatını kaybeden Fikret, Batılılaşmak için İslam’dan vazgeçilmesi gerektiği görüşünü benimsemiş, oğlu Haluk da daha sonra Hıristiyan olmuştur. Asıl adı Mehmet olan Tevfik Fikret, daha sonra bu ismini değiştirmiştir.

BORCUNU ÖDEYEMEYEN SULTAN VAHDETTİN'İN CEZANESİNE 15 GÜN HACİZ KONULDU 

MASONLARDAN HAİN KUTLAMA: SULTAN ABDÜLHAMİT'İN TAHTTAN İNDİRİLİŞİNİ KUTLADILAR

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.