Özbekistan devlet başkanı hayatını kaybetti!

Özbekistan devlet başkanı hayatını kaybetti!
Cumartesi günü beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un hayatının kaybettiği belirtildi.

Özbekistan'ı 27 yıldır demir yumrukla yöneten İslam Kerimov, 78 yaşında hayatını kaybetti. Beyin kanaması geçiren Kerimov, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

İSLAM KERİMOV KİMDİR?

1938 yılında Semerkant'ta dünyaya gelen İslam Kerimov, yetiştirme yurdunda büyüdü. Ülkenin başkenti Taşkent'te Makine Mühendisliği ve İktisat bölümlerini okuyan Kerimov, 1989'da Sovyetler Birliği lideri Mikhail Gorbaçov tarafından Özbek Komünist Parti Genel Sekterliğine getirildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'deki seçimleri kazanarak Özbekistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu. O tarihten bu yana Orta Asya'nın nüfus bakımından en büyük ülkesini demir yumrukla yönetti.

İnsan hakları örgütlerine göre onun liderliğinde Özbekistan, polis devleti haline geldi. Muhalifler bastırıldı, hapse atıldı ve işkence gördü. Çok sayıda muhalif yurtdışına kaçmak zorunda kaldı.

1989'DAN BERİ ÜLKEYİ YÖNETİYORDU

Özbekistan'ın tarihi Semerkant kentinde 30 Ocak 1938'de doğan ve 1989 yılından bu yana ülkeyi yöneten İslam Kerimov, 27 Ağustos Cumartesi günü geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.