Bakan Albayrak'tan nükleer için çarpıcı açıklama!

Bakan Albayrak'tan nükleer için çarpıcı açıklama!
Bakan Albayrak, Türkiye'nin uzun süredir nükleer hayali olduunu belirtirken, Türkiye'de nükleer karşıtı bir lobi olduğunu işaret etti.

G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde Çin'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Aybayrak, nükleer enerji konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı olan Berat Albayrak, Türkiye’de nükleer enerji karşıtı bir lobinin olduğuna işaret ederken, Türkiye’nin 1956’dan beri nükleer enerji rüyası olduğuna dikkat çekti. 

'BİR NUMARA VAR DEMEKTİR'

Albayrak, “Ama bizim döneme kadar ekonomide, siyasette, bürokraside bir yerlere takıldı, faaliyete geçemedi. Büyük bir direnç var. 60 yıldır tüm dünyaya ‘helal’ olan bir teknoloji Türkiye’ye ‘haram’ deniliyorsa, orada bir numara var demektir. Farklı lobiler ne söylerse söylesin, Türkiye’nin nükleere sahip olması şart” ifadesini kullandı.

3. NÜKLEER SANTRAL GELİYOR

3’üncü nükleer santralın yerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bilgisini veren Albayrak, “Burada duygusal davranmıyoruz. Fay hattına, askeri bölgelere, su ve hava yollarına yakınlık gibi kriterlere bakılıyor. Seçenekler masaya konulacak, üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek” dedi. 

KASIM'DA TÜRKİYE TOPLANTISI

Albayrak, 7 yıldır Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon toplantısının yapılmadığını hatırlatırken, “7 yıl aradan sonra önümüzdeki kasım ayında Türkiye’de toplanacağız” dedi.

YOZGAT'TA SARI PASTA

Albayrak, nükleerde uranyum altyapısını oluşturmanın önemine dikkat çekip “Sarı pasta dediğimiz uranyumda Yozgat Sorgun’da 20-30 yıllık, 5-6 bin ton rezervli saha var. Yabancı firma işletiyor. Türkiye nükleer teknolojiye geçerse doğal kaynakları itibarıyla altyapısı hazır. İthal edebilir, zenginleştirme altyapısı kurabilir veya 3’üncü ülkelerde rafine altyapısı ile birlikte ortak yatırım yapılabilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.