Petrolde cepheler yeniden belirlendi

Petrolde cepheler yeniden belirlendi
Rusya ve S.Arabistan petrol üretimini dondurma konusunda anlaşırken, İran'dan bunun tam tersi açıklama geldi.

Geçtiğimiz aylarda düşen petrol fiyatlarıyla iyice zorlanan Rusya, diğer üretici ülkeleri ikna ederek üretimi dondurmaya çalışmıştı. Suudi Arabistan ise Rusya'yı zorlamakla suçlanıyordu. Rusya ve S.Arabistan dün üretimi dondurma konusunda anlaştı. Ancak İran cephesinden Rusya'nın hoşuna gitmeyecek bir açıklama geldi.

'ÇİN'DE ANLAŞTILAR'

Günde 10.67 milyon varili petrol piyasasına veren Suudi Arabistan, geçtiğimiz iki yılda arzı özellikle azaltmayıp petrol fiyatlarını düşük tuttuğu ve Rusya ekonomisini zora soktuğu için suçlandı. Rusya'ya yönelik ekonomik ambargoyla beraber yürüyen bu hamlenin iki tarafı dün öyle bir bildiriye imza attı ki tüm teoriler alt üst oldu. Suudi Arabistan ve Rusya, üretimin sınırlanması dahil olmak üzere petrol piyasasında işbirliği anlaşması imzaladı.

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman G20 Zirvesi'nin yapıldığı Çin'in Hangzhou kentinde anlaşmayı imzaladı.

İKİ ÜLKEDEN ORTAK ÇALIŞMA

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Suudi mevkidaşı Halid el Felih'in imzaladığı bildiri metnine göre, Rusya ve Suudi Arabistan petrol pazarının izlenmesi için bir çalışma grubu oluşturacak. Bu çalışma grubu pazarın istikrarının sağlanması için önerilerde de bulunacak.

FİYATLAR YÜKSELDİ

İşbirliği anlaşmasıyla birlikte küresel arz fazlasının hafifleyeceği beklentisi, petrol fiyatlarını yukarı taşıdı. Petrol fiyatı yüzde 5 gibi büyük bir oranda artarak gün içinde 49.4 dolar seviyesini gördü. Daha sonra 47 dolar düzeyine gerilese de günü artıda kapattı.

İRAN'DAN KARŞI HAMLE

Rusya ile Suudi Arabistan arasında bu kritik imzalar atılırken İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), piyasada talep olması halinde, ham petrol üretimini önümüzdeki birkaç ay içinde günde 4 milyon varile çıkarmaya hazır olduklarını açıkladı. NIOC Uluslararası İlişkiler Direktörü Mohsen Ghamsari, yaptığı açıklamada, "Piyasa talebine bağlı olarak ham petrol üretimimizi artırabiliriz" dedi. İran yaptırımlar öncesi üretim miktarı olan 4 milyon varil düzeyine çıkmak istiyor. Şu andaki günlük üretimi ise 3.8 milyon varil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.