İşte Türkiye'nin önünde bulunan üç seçenek

İşte Türkiye'nin önünde bulunan üç seçenek
Rakka ve Musul operasyonları için Türkiye’nin takip edeceği üç seçenek bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür SuriyeOrdusu'nun (ÖSO) birlikte yürüttüğü Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında ele geçirdiği en yakın bölge Rakka'ya 110, Musul'a ise 450 kilometre uzaklıkta. Türkiye'nin olası müdahalesi durumunda takip edeceği 3 seçenek bulunuyor; Birincisi Rakka operasyonu, Cerablus üzerinden Rakka yönüne doğru gerçekleşebilir. TSK, olası bir Rakka operasyonunda Münbiç, Set Tişrin, Hezime, Tel Şemiyn güzergahlarından geçerek yaklaşık 60 kilometrelik çölün aşılmasıyla Rakka'ya ulaşılabilecek.

BAŞİKA ÜSSÜ DEVREDE

İkincisi halen DAEŞ'in işgali altında bulunan Akçakale- Tel Abyad güzergahından Badi, Saharat, Şarıkrak, Tel Alsamın, Hazima, Rakk bölgelerini aşarak 90 km yol kat edilecek. Böylece Rakka'ya olası bir kara operasyonu gerçekleşecek. Öte yandan TSK'nın Musul'a hava operasyonu ihtimali ise yine Irak'ta bulunan Kanimasi, Bamerni ve Başika olmak üzere askeri üslere yapılacak hava sevkiyatıyla yapılacak. Askeri üsler sayesinde Musul'a ortalama 70 kilometrelik mesafe aşarak ulaşılabilecek.

PYD OPERASYONUN EN ZOR YANI

Üçüncü ihtimalde ise TSK, Rakka'dan sonra Deyr-ez Zor ve Irak sınırından DAEŞ'in kontrolünde bulunan Ebukemal sınır kapısından geçip, 340 kilometrelik mesafeyi aşarak karadan operasyon düzenleyebilir. Tüm olasılıklarda başta Irak hükümeti Deyr-ez Zor'da Esed rejimi, Tel Abyad, Münbiç ve Haseke bölgelerinde ise kontrolün PYD'de olması, operasyonun en zor yanını teşkil ediyor. Irak hükümeti ve Esed ile muhtemel bir anlaşma gerçekleşse dahi Tel Abyat, Münbiç ve Set Tişrin güzergahı, Rakka'ya giden ve halen Suriye PKK'sının işgal ettiği alan içerisinde yer alıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.