TİB'in kurucusu olan Basri Aktepe tutuklandı

TİB'in kurucusu olan Basri Aktepe tutuklandı
Erdoğan'ın ofisindeki böcekleri bulan TİB'in kurucusu Basri Aktepe FETÖ'den tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam eden FETÖ soruşturmaları çerçevesinde MİT’e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın başındaki isim olan Basri Aktepe, dün tutuklandı

Hükümetin kapatma kararı aldığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı (TİB) kuran ve daha sonra MİT'e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı'nın başına geçen eski istihbaratçı Basri Aktepe, hakkında FETÖ üyeliği iddiasıyla başlatılan adli soruşturma kapsamında tutuklandı. Aktepe, son olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın sağ kolu olarak görev yaparken, 17-25 Aralık süreci sonrasında aktif görevden alınıp pasif göreve atanmıştı.

İMAMLAR GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda devam eden FETÖ soruşturmaları çerçevesinde önemli bir isim daha tutuklandı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre, savcılık geçen hafta içinde polis ve FETÖ'nün bazı polis imamları olduğu gerekçesiyle 129 kişi hakkında gözaltı talimatı verdi. Talimat sonrasında Ankara Emniyeti ekipleri, listede isimleri bulunan şüphelileri gözaltına almaya başladı. Gözaltı işlemleri sırasında, bir dönemim ünlü isimleri arasında yer alan kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden Basri Aktepe yakalandı. Aktepe, gözaltı işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılık işlemleri sonrasında çıkarıldığı mahkemede FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

TİB'İ KURMUŞTU

lkpkl_1473407128_6221.jpgEmniyet teşkilatında teknik istihbarat konularında öne çıkan isimler arasında yeralan Basri Aktepe, uzun yıllar Emniyet İstihbarat kadrosunda görev yaptı.

EGM İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'la bir dönem birlikte görev yapan Aktepe, daha sonra TİB'in kuruluşunda görev aldı. Türkiye'deki istihbarat birimleri ile adli kolluk olarak görev yapan birimlerin suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla tespit edilen hedef isimlerin telefonlarının mahkeme kararıyla dinelmesini sağlamak amacıyla kurulan TİB'te dönemin TİB Başkanı Fethi Şimşek'le birlikte görev yaptı. 17-25 Aralık süreci sonrasında yasa dışı telefon dinlemelerinin gerçekleştirildiği ortaya çıkarılan ve hükümetin kapatılması kararı aldığı TİB'tedi görevinden sonra Aktepe MİT'e geçti.

KIZAĞA ÇEKİLMİŞTİ

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten ve çok geniş eletronik istihbarat olanakları bulunan Gölbaşı'ndaki Bayrak Garnizonu'ndaki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın MİT'e devredilmesi üzerine Aktepe, bu birimin başına getirildi. MİT Müsteşar yardımcısı konumunda görev yapan Aktepe, GES Komutanlığı'nın devredilmesiyle birlikte MİT'in elektronik istihbarat sistemlerinin modernizasyonunu sağladı. Aktepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık makamı başta olmak üzere Erdoğan'ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan "Böcek" adı verilen cihazları bulan ekibin başında yer aldı.

Aktepe, 15-25 Aralık sürecinin ardından bir süre sonra bu görevinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın talimatıyla pasif göreve alındı. Aktepe, son dönemde kızak görevde bulunuyordu. 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.