ABD, İran'daki Kürtlere askeri eğitim veriyormuş

ABD, İran'daki Kürtlere askeri eğitim veriyormuş
İran'da Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde faaliyet gösteren ayrılıkçı gruplara, ABD'nin eğitim ve çok sayıda silah verdiği ortaya çıktı.

İran'da bağımsızlık yanlısı Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) militanlarına ABD'nin çok sayıda silah ile birlikte askeri eğitim verdiği ortaya çıktı.

Dailystar'ın haberine göre, İran'da faaliyet gösteren ve bağımsızlık ilan etmeye çalışan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) militanlarının IŞİD'le mücadele kapsamında silahlandırıldığı ve eğitildiği belirtildi.

İran'ın kuzeybatı bölgelerinde çok sayıda silahlı eylemler gerçekleştiren gruplar bulunuyor. Bunların başında PKK'nın İran kolu PJAK, Kuzey Irak yönetimiyle yakın ilişkisi bulunan İKDP geliyor.

İRAN OPERASYON BAŞLATMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu ile İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı silahlı güçler arasında çatışma yaşanmıştı.. Alınan bilgilere göre, 8 İKDP üyesi öldürülmüştü.

İRAN'DA 'KDP' FAALİYETLERİ ARTIYOR

ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, İran'da KDP'ye bağlı Kürt muhaliflerin etkin olduğu bölgelerin haritasını yayınlamıştı.. Stratfor'a göre, KDP'ye bağlı güçlerin İran içerisinde güçlenecek ve uluslararası toplumun bu örgüte destek verecek...

İran'daki siyasi baskıların Kürt bölgelerinde çok fazla hissedildiğini belirten Stratfor, Ruhani'yle birlikte başlayan reform dönemi Kuzey Batı Kürt bölgelerinde hiç hissedilemedi. Ancak yakın dönemde yaklaşan seçimlerden dolayı Ruhani hükümetinin bölgede etkinlik göstermeye başlayabilir. Stratfor analizinde Suudi Arabistan'ın Kürt muhaliflere silah ve para yardımı yaptığı da belirtilmişti. Bu yardımlar da Irak merkezli KDP'nin aracılığıyla gerçekleşiyor. Suudi Arabistan yönetimi geçtiğimiz günlerde Erbil'de konsolosluk açmıştı.

Öte yandan, Stratfor'a göre, ilerleyen yıllarda İran içerisindeki Kürt muhalifler ile birlikte ülkenin en büyük azınlığı olan Türkler, Beluciler, Sünni Arapların da bağımsızlık taleplerinde sesler yükselecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.