PKK, DAEŞ, FETÖ operasyonların öne çıkan isimleri

PKK, DAEŞ, FETÖ operasyonların öne çıkan isimleri
Ordunun karargâhlarda FETÖ, yurtiçinde PKK ve sınır ötesinde IŞİD ile PYD’ye karşı verdiği amansız mücadelenin komutanlarını tanıyalım.

Tarihi bir süreçten geçen ülkemizde Türk Silahlı Kuvvetleri eşzamanlı olarak 3 harekât yürütüyor. Silahlı Kuvvetler, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşadığı travmanın etkilerinden sıyrılıyor. Habertürk, ordunun karargâhlarda FETÖ, yurtiçinde PKK ve sınır ötesinde IŞİD ile PYD’ye karşı verdiği amansız mücadelenin komutanlarını mercek altına aldı.

PKK İLE MÜCADELEDE KORGENERAL RÜTBELİ İLK ORDU KOMUTANI

Malatya merkezli 2. Ordu Komutanlığı, bölgesindeki terörle mücadele operasyonlarının ana karargâhı olarak faaliyet gösteriyor. 2. Ordu’nun önceki komutanı Orgeneral Adem Huduti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yüzlerce subay ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edildi. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), çok sayıda göreve bir alt rütbeden atama yapmak durumunda kaldı. Bu isimlerden biri de Korgeneral İsmail Metin Temel oldu.

KORGENERAL İSMAİL METİN TEMEL

Korgeneral Temel, halen Türkiye’nin “korgeneral” rütbeli ilk ordu komutanı olarak görev yapıyor. Zira, ordu komutanlıklarına normal koşullarda orgeneral atanması gerekiyor. Korgeneral Temel’in 2. Ordu Komutanlığı gibi kritik bir göreve atanması, hükümetin ve komuta kademesinin kendisine duyduğu güvenin göstergesi olarak yorumlanıyor. Korgeneral Temel, bu göreve atanmadan önce de Van Jandarma Asayiş Komutanı olarak terörle mücadelenin içerisindeydi. 

Korgeneral Temel, yıllar önce şehit olan bir askerine “Ailene bakacağım” sözü vermiş ve “sözünün eri” olduğunu da uygulamalarıyla göstermişti. 2006 yılında Bolu Komando Tugayı’na bağlı birlikler, Şırnak’ın Küpeli Dağı’nda operasyon düzenledi. 

PKK’lıların attığı bir el bombası komandoların bulunduğu mevziye düşünce, Şırnaklı 21 yaşındaki Er Şeref Bulut arkadaşlarının üzerine kapaklanıp vücudunu siper etti. Ağır yaralı olarak Şırnak Askeri Hastanesi’ne kaldırıldığında son nefesini verirken, yanında Tugay Komutanı İsmail Metin Temel vardı. Şehit erin son sözü, “Komutanım, anam, ailem sizlere emanet” oldu. 

Korgeneral Temel, o sözü hiç unutmadı. 2006’dan bu yana defalarca farklı kentlere tayin edilse de Hakkâri’den, Kocaeli’nden, Van’dan Şırnaklı aileyi sürekli aradı, bir ihtiyaçları olup olmadığını sormayı ihmal etmedi. Temel, geçen yıl Uludere’ye denetime gittiğinde şehit askerin aile ocağını ziyaret etti ve şehit annesi Hatun Bulut’un elini öptü. Anne Hatun Bulut, komutana Kürtçe “Allah sizleri bu topraklardan eksik etmesin” diyerek dua etti. 

Korgeneral Temel de anneye “şehit Şeref Bulut’un girdiği çatışmada gösterdiği kahramanca mücadele sonucunda kendini feda ederek arkadaşlarının hayatını kurtardığını” anlattı. Kendisini son kez yaralı olarak götürüldüğü askeri hastanede gördüğünü de belirten Korgeneral Temel, “Şehit yakınlarımız bizlere şehitlerimizin ve milletimizin emanetleridir. Bu emanete her zaman aynı kararlılıkla sahip çıkmaya devam edeceğim” dedi.

HASDAL’DAN ÇUKURCA’YA: TUĞGENERAL BAHTİYAR ERSAY

Hakk âri ’nin Çukurca İlçesi kırsalında ağustos ayının ikinci yarısında başlayan operasyonlar devam ediyor. Sınırın güvenliğini Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler sağlıyor.

Tugay Komutanı Bahtiyar Ersay, daha önce Balyoz davası kapsamında yargılanan ve hüküm giyen, Hasdal Cezaevi’nde hapis yatan, kumpasın ortaya çıkmasının ardından beraat eden ve YAŞ’ta albaylıktan tuğgeneralliğe terfi etmeyi başaran isimlerden biri.

TUĞGENERAL BAHTİYAR ERSAY

Tuğgeneral Ersay, Balyoz davası kapsamında 16 yıl hapis cezası almış ve ikinci kez yargılanma sonucunda beraat etmişti. Tutuklandığı dönemde Tunus Büyükelçiliği’nde askeri ataşe olarak görev yapan Ersay, beraat etmesinin ardından Ankara’da Eğitim Yöneticisi ve Öğretmen Yetiştirme Okul Komutanı olarak görev yapmıştı

NEZARETTEN OPERASYONA: TUĞGENERAL AYDOĞAN AYDIN

Çukurca’da 3. Piyade Tümen Komutanlığı’nın sevk ve idaresindeki operasyonlara 1. Komando Tugayı, 2. Hudut Tugayı, Jandarma Özel Harekât birlikleri, hava Kuvvetleri, kara Havacılık ve topçu birlikleri katılıyor. “Şehit Sağlık Üstçavuş Mekan Şahin” adı verilen operasyonda, PKK’ya büyük darbe vuruldu. PKK, operasyonun düzenlendiği Çukurca ile Dağlıca arasındaki bölgeyi, Kuzey Irak ile diğer bölgelerdeki kamp alanlarının bağlantısını sağlayan kavşak noktası olarak görüyordu. Operasyon öncesinde, bu bölgede yuvalanan çok sayıda teröristin buradan yurtiçindeki diğer alanlara girmek için büyük bir hazırlık içinde olduğu belirlendi. PKK’nın stratejik önem verdiği bu alana baskın tarzında operasyon yürütüldü. Bu operasyonda 1. Komando Tugayı kritik rol oynadı.

TUĞGENERAL AYDOĞAN AYDIN
 

1. Komando Tugayı’nın karargâhı aslında Kayseri’de. Ancak komandolar terörle mücadele operasyonları çerçevesinde yıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kırsalda konuşlandırılıyor. PKK’ya büyük darbe vurulan operasyonda 1. Komando Tugayı kritik rol oynadı. Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın’ın son 2 ayda yaşadıkları “roman” olur. Tuğgeneral Aydın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 17 Temmuz’da Çukurca’da gözaltına alınmıştı.

Çıkarıldığı nöbetçi mahkemece 20 Temmuz’da serbest bırakılan Tuğgeneral Aydın, nezaretten çıkar çıkmaz evini görmeden yeniden birliğinin başına geçti.

Tuğgeneral Aydın komutasındaki komandolar, haftalardır dağlarda 7 gün 24 saat esasına göre PKK’lı teröristlerle mücadele ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.