ABD'de seçim yarışı adeta komediye döndü

ABD'de seçim yarışı adeta komediye döndü
ABD'de seçim yarışı adeta komediye döndü. Hasta olan Clinton'a destek için mitinge çıkan Obama 137 kez kendinden bahsetti, Hillary Clinton'ı Putin'in zehirlediği iddia edildi, Bill Clinton 'Hillary Beyaz Saray'da ne iş verse yaparım' dedi.

ABD tarihinin en sıradışı seçim süreci olarak gösterilen 2016 başkanlık yarışı, son bir hafta içinde enteresan olaylara sahne oldu. Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'ın 11 Eylül anması sırasında fenalaşmasının ardından ortaya atılan iddialar, sosyal medyanın bir numaralı gündem maddesi. Cumhuriyetçi aday Trump'ın taraftarlarının, Hillary Clinton'ın sağlığı bozuk olduğu gerekçesiyle kendisine tıpatıp benzeyen birini kullandığı şeklindeki iddialara, Demokratlardan 'caps'lerle yanıt geldi. Tüysüz bir kedi cinsi olan sfenks kedisi ile Trump'ın yan yana kullanıldığı bir kare 'Trump'ın yerine kullandığı ikizi' şeklinde paylaşıldı.

Ancak ülkenin en ünlü adli tıpçılarından biri olan Bennet Omalu'nun ortaya attığı iddia, 'ikiz' söylentisinden bile tuhaftı. Omalu, sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarda, Clinton'ın birileri tarafından zehirlenmesinin muhtemel olduğunu öne sürdü, 68 yaşındaki siyasetçiye kan testi yaptırma tavsiyesinde bulundu. Omalu ikinci tweet'inde ise olağan şüphelileri açıkladı: Donald Trump ve başkanlık yarışında onu desteklediği bilinen Rusya lideri Vladimir Putin. Omalui bu iki isimden her şeyin beklenebileceğini söyledi.

OBAMA: TEŞEKKÜRLER OBAMA

Öte yandan Hillary Clinton'ın rahatsızlığından dolayı birkaç gün ara verdiği seçim kampanyasında, bayrağı Demokrat Partili Başkan Barack Obama devraldı. Philadelphia eyaletindeki seçim mitinginde konuşan Obama, Clinton'ın seçilmesini 'gerçekten çok istediğini' söyledi, Trump'a ise sert sözlerle yüklendi. Cumhuriyetçi adayın kendisini işçi sınıfının adayı olarak tanıtmasına tepki gösteren Obama, Trump için “Hayatının 70 yılı boyunca işçileri bir kez olsun umursamadı” dedi. Ancak American Mirror gazetesi, Obama'nın konuşmasına dair ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Obama'nın konuşmasını inceleyen gazete, Başkan'ın konuşma boyunca tam 137 kez kendinden bahsettiğini kaydetti. Dönemindeki başarıları açıklayan Obama, bu sırada bir dinleyicinin akaryakıt fiyatlarındaki düşüşü hatırlatması üzerine “Hatırlattığın için teşekkür ederim. Teşekkürler Obama” dedi.

DİNİ HATIRLADILAR

Amerikan medyasında konuşulan bir başka konu ise, seçimler yaklaştıkça adayların dini söylemlere ağırlık vermesi oldu. Özel yaşamı ve dini konularla ilgili neredeyse hiç konuşmamasıyla bilinen Clinton, Baptist Kilisesi'nin ulusal kongresinde yaptığı konuşmada “Babam her gece yatağımın yanında dua ederdi, pazar ayinlerine gitmeyi bana annem öğretti” gibi ifadeler kullandı. Bu konuşma, dindar oyları toplayan Trump'ın aradaki farkı kapatmasına yönelik bir hamle şeklinde yorumlandı. Donald Trump ise Hristiyanlığın Evanjelizm kolunu benimseyen CBN televizyonunda katıldığı programda Hristiyanlığın büyük saldırı altında olduğunu, Clinton başkan olduğu takdirde bunun Evanjelikler ve Hristiyanlar için felaket olacağını iddia etti. 

Hillary Clinton'ın, eski ABD Başkanı olan ve seçim kampanyasına aktif destek veren eşi Bill Clinton ise Beyaz Saray'a tekrar dönmek istediğinin sinyali verdi. PBS televizyonuna röportaj veren Clinton, başta kendi isteklerinin seçim kampanyasında önemsiz olduğunu söyledi. Ancak muhabirin soruları üzerine, eşi seçildiği takdirde eski bir başkan olarak eşine ve danışmanlarına yardımı olacağını belirtti, “Hillary ne yapmamı isterse o görevi yaparım” dedi.

KONUŞA KONUŞA MİLYONLARI GÖTÜRMÜŞLER

Başkanlık yarışında kıyasıya rakip olan Clinton ve Trump, seçim sürecinde aynı işten milyonlarca dolar kazanıyordu. Çeşitli etkinliklerde ücretli konuşmalar yapan ikiliden Hillary Clinton konuşma başına ortalama 200 bin dolar kazanırken, siyasete girmeden önce televizyon yıldızı olması sebebiyle ünlü birisi olan Trump, ülkenin en pahalı ücretli konuşmacısıydı. Trump'ın bir konuşmadan aldığı para 1,5 milyon dolara kadar çıkıyordu. CNN'in verilerine göre ABD'de büyük bir sektör olan ücretli konuşmacılıktan Hillary ve Bill Clinton'ın 15 yılda kazandığı para tam 153 milyon dolar.

MÜSLÜMAN ASKERE İŞKENCE, TURİSTE SALDIRI

ABD'de bir Müslüman deniz piyadesine, komutanları tarafından yapılan işkenceye ilişkin soruşturmanın belgelerine Washington Post gazetesi ulaştı. Buna göre mağdur asker, ifadesinde komutanının kendisine “Sen de teröristsin. İlk fırsatta hepimizi öldüreceksin” dediğini söylüyor. Askere yapılan işkenceler arasında, askerin sanayi tipi bir çamaşır makinesine çıplak halde sokulup makinenin çalıştırılması da yer alıyor. Parris adaları'ndaki birlikte gerçekleşen soruşturma kapsamında 20 askerin ceza alabileceği belirtiliyor. ABD'de İslamofobi, sivil hayatta da sürüyor. Bir kişi, New York kentinde turistik gezi amacıyla bulunan İskoç bir Müslüman kadını çakmakla yakmaya çalıştı. Elbisesinin kolu tutuşan kadın hafif yaralandı. Nefret suçu soruşturması açan polis, saldırganı arıyor.

ASKERİNDEN OBAMA'YA DAVA: BİZE KATLİAM YAPTIRDIN

ABD, son yıllarda terörle mücadelede insansız hava aracı (İHA) yöntemini devreye soktu. Dünyanın birçok yerinde tespit edilen terör şüphelilerine, insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenleniyor. Bu saldırılardan Yemen'de düzenlenen bir tanesinde, biri çocuk altı sivil köylerinde öldürülmüştü. Brandon Bryant, Lisa Ling ve Cian Westmoreland adlı üç eski Amerikan askeri, bu olay nedeniyle Başkan Obama'ya dava açtı. Görev yaptıkları sürede bu İHA'ları kullanan askerler, savcılığa verdikleri dosyada “Sınırlara saygı duymayan, küresel ve gizli bir sistem kurulduğunu, bu sitemle siviller için ölümcül saldırılar düzenlendiğini” savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum