Türkiye'nin paralimpikte 'altın' yılı

Türkiye'nin paralimpikte 'altın' yılı
Türkiye, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kazandığı 3 altın madalya ile organizasyon tarihinin en başarılı performansını sergiledi.

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye Milli Takımı, oyunlar tarihinde en fazla altın madalya kazandığı organizasyonu geçirdi.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen oyunları Türkiye, 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 9 madalyayla tamamladı.

Organizasyonda 6. kez boy gösteren ay-yıldızlılar, 2004, 2008 ve 2012'deki birer altının ardından 2016'da elde ettiği 3 altın madalya ile en başarılı performansını sergiledi.

paralimpik.jpg

İlk altın, dünya rekoruyla geldi

Türkiye, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'ndaki ilk altın madalyasını, milli halterci Nazmiye Muratlı ile elde etti.

Kadınlar 41 kiloda mücadele eden milli sporcu, 104 kiloluk kaldırışıyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı.

Londra'daki 2012 Paralimpik Oyunları'nda kadınlar 40 kiloda şampiyonluğa uzanan Nazmiye Muratlı, oyunlardaki altın madalya sayısını da ikiye çıkardı.

İkinci altın, masa tenisinden

Masa tenisi tek erkeklerde (Class 4) milli sporcu Abdullah Öztürk, Türkiye'ye oyunlardaki ikinci altın madalyasını kazandırdı.

İsrailli Shay Siada'yı 3-0, Çinli Xingyuan Guo'yu 3-1 mağlup eden milli sporcu, grubunu lider bitirdi. Çeyrek finalde Güney Koreli Ilsang Choi ve yarı finalde Fransız Maxime Thomas önünde 3-2 galip gelen Abdullah, finalde Çinli Xingyuan Guo'yu 3-1'lik skorla geçerek altın madalyaya uzandı.

Takım sporlarındaki ilk şampiyonluk

Son Avrupa şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya alarak, oyunlar tarihinde Türkiye'ye takım sporlarındaki ilk şampiyonluğunu getirdi.

Sümeyye Özcan, Buket Atalay, Gülşah Düzgün, Seda Yıldız, Sevda Altunoluk ve Neşe Mercan'ın forma giydiği milliler, Kanada'yı 12-4, Çin'i 7-2, Avustralya'yı 12-2 ve Ukrayna'yı 6-3 yenerek grubunu lider tamamladı. Çeyrek finalde İsrail'i 15-5, yarı finalde ABD'yi 11-1 ve finalde Çin'i 4-1 mağlup eden ay-yıldızlılar, Türkiye'ye oyunlardaki üçüncü altın madalya sevincini yaşattı.

Kübra Korkut'tan gümüş madalya

Milli sporcu Kübra Korkut, masa tenisi tek kadınlarda (Class 7) gümüş madalyanın sahibi oldu.

Mısırlı Faiza Mahmoud ve Arjantinli Giselle Munoz'u 3-0 yenen Kübra, Hollandalı Kelly van Zon'a 3-1 kaybederek grubunu ikinci sırada bitirdi. Yarı finalde Kim Seong-ok'u 3-1 mağlup eden milli sporcu, finalde Kelly van Zon'a bu kez 3-0 yenilerek gümüş madalya aldı.

Rio'da millilerden 5 bronz

Türkiye Milli Takımı, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kazandığı 5 bronz madalyayı, judo, atletizm, atıcılık ve masa tenisi branşlarından elde etti.

Judoda kadınlar artı 70 kiloda Mesme Taşbağ ve 48 kiloda Ecem Taşın, atletizm erkekler 1500 metrede Semih Deniz, atıcılık kadınlar 10 metre havalı tabancada Ayşegül Pehlivanlar ile masa tenisi çift erkeklerde Ali Öztürk-Abdullah Öztürk ikilisi, bronz madalya kazandı.

Madalya sıralamasında 34'üncü

Milliler, 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz olmak üzere 9 madalya topladığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nı madalya sıralamasında 34'üncü basamakta tamamladı.

Çin, 107 altın, 81 gümüş, 51 bronzla 239 madalya kazanarak genel sıralamada zirvede yer aldı.

Büyük Britanya, 64 altın, 39 gümüş ve 44 bronzla 147 madalya alarak Çin'i takip etti. Ukrayna, 41 altın, 37 gümüş ve 39 bronz olmak üzere 117 madalyayla üçüncü sıraya yerleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.