İşte Türkiye'nin İncirlik için Almanya'ya şartları

İşte Türkiye'nin İncirlik için Almanya'ya şartları
Almanya'nın İncirlik Üssü'nde tesis kurma yönündeki taleplerini askıya alan Türkiye, müzakerelerin yeniden başlatılmasına yeşil ışık yaktı.

Alman Parlamentosu'nun, 1915 olaylarına ilişkin sözde 'soykırım' kararının ardından gerilen Ankara-Berlin ilişkileri, Merkel  bu konuda kararın "hükümeti bağlamayacağı" yönündeki açıklamalarıyla yeniden normalleşmeye başladı.

Almanya'nın, ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde "İncirlik Üssü'nde tesis kurma" talebini de yinelemeye hazırlandığı belirtildi. Almanya Parlamentosu geçtiğimiz günlerde yaptığı oturumda, Berlin yönetiminin, İncirlik Üssü için 58 milyon avroluk kaynak ayırmasını öngören tasarısına onay vermişti.

GERİ ÇEKİLME GARANTİSİ

Almanya'nın İncirlik'te, uçak park sahası, hangar, karargah, yatakhane ve ofis binalarından oluşacak tesisler için toplam 33 bin 450 metrekarelik kullanım alanı isteyeceği ifade edildi. Türkiye'nin ise İncirlik'e inşa edilecek tesis ve eklentilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)  envanterine kaydedilmesi şartıyla bu talebe olur vereceği vurgulanıyor. İki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmada, Türkiye'nin "Üssü boşaltın" demesi halinde Almanya'nın "tüm askeri varlığını geri çekeceği" garantisinin de yer alacağı ifade ediliyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.