HDP-Barzani görüşmesinde neler konuşuldu?

HDP-Barzani görüşmesinde neler konuşuldu?
Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti dün Irak Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani ile yaklaşık 5 saat süren bir görüşme yaptı. Ziyaret, iki tarafın da duruma itirazı niteliğinde...

Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yapılan ve Selahaddin'de bulunan başkanlık ofisinde gerçekleştirilen Barzani-HDP görüşmesini, görüşmede yer alan HDP'nin Diyarbakır Miletvekili Nimetullah Erdoğmuş değerlendirdi.

'BUGÜNE KADAR BAŞKANLIK OFİSİNDE BARZANİ İLE YAPLAN EN UZUN GÖRÜŞME'

Sputnik'in derlediği habere göre; HDP'li Erdoğmuş, Kürt yönetiminden aldıkları bilgiye göre, bugüne kadar başkanlık ofisinde Barzani ile yapılan en uzun görüşme olduğunu belirterek, "Görüşme çok olumlu ve sıcak bir havada geçti. Tarafların birbirinden talepleri olmadı, çözüm, üslup, sorunların çözümü konusunda ne yapılabilir gibi konular ele alındı" dedi.

"MEVCUT DURUMA İTİRAZ EDİLDİ"

"Başkan Barzani başkanımız Demirtaş'a 'kardeşim' diye hitap etti. Başkanımız ise sayın Barzani'ye 'Abi' şeklinde hitap etti" diyen Erdoğmuş, "Bu görüşme, tarafların yaşanan mevcut duruma itirazı olarak değerlendirilebilir. Bu hem Türkiye'de hem burada, hem Rojava'da da yaşananları itiraz anlamındaydı. Yapılan bu görüşmeden sonra her yerde ve alanda bir yumuşamanın olacağını umuyorum" diye devam etti.

'GEÇMİŞTE SÜPER GÜÇLERİ ELEŞTİRDİYSEK, ARTIK KENDİMİZİ ELEŞTİRME ZAMANI GELMİŞTİR'

Barzani-HDP görüşmesi ile ilgili Barzani'nin Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada ise, görüşmede Barzani'nin kendi istekleri olmadan bölünen Kürdistan halkının mücadele vererek kimliğini koruduğunu belirterek, "Şimdi kazanımları garantiye alma ve milletimizin sorununun gelişme dönemindeyiz, onun için savaşa değil barışa ihtiyacımız var. Savaş tahribatla sonuçlanıyor. Bir an önce savaşın durdurulması herkesin menfaatinedir. Eğer geçmişte süper güçleri eleştirdiysek, artık kendimizi eleştirme zamanı gelmiştir" dedi. Barışın sağlanması için herkesin destek vermesi gerektiğini vurgulayan Barzani, "Türkiye'de barış sürecinin yeniden başlamasını destekleyeceğiz, bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

'BARZANİ'NİN, BİR ABİ OLARAK TARAFLAR ARASINDAKİ DİYALOĞU DESTEKLEMESİNİ BEKLİYORUZ'

Mesut Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, Demirtaş'ın ise, "Başkan Barzani'nin barış sürecinin yeniden başlaması için ciddi çaba sarfederek, bir abi olarak taraflar arasındaki diyaloğu desteklemesini bekliyoruz. Çünkü sizin göstereceğini rol önemli bir etki yaratacaktır. Diyaloğun başarılı olması için herkese sorumluluk düşer. Kürt gençleri savaş cephelerinde Kürdistan topraklarını koruyor. Ancak maalesef Kürt medyası kardeşliğe, siyasi partiler arasındaki iş birliğe hizmet etmiyor, üstelik liderleri azarlıyor. Halk da bu dilden sıkılmış durumda. Bu yüzden siyasi partiler ilk adımda medya dilini değiştirerek kardeşliğe ve diyalog yolunda hizmete yönlendirilmeli. Medya şimdi sorunun bir parçası haline gelmiş durumda" dediği belirtildi. Öte yandan, Erbil'de bulunan HDP heyetinin bugün önce Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Genel merkezi ve Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi ziyaret edeceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.