Uzmanlar Kredi Kartı'na gelen düzenleme için uyarıda bulundu

Uzmanlar Kredi Kartı'na gelen düzenleme için uyarıda bulundu
Kredi kartında yapılan düzenlemenin vatandaşa büyük kolaylık sağlaması beklenirken,uzmanlar vatandaşlara uyarıda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir gündemde olan kredi kartları ve kredilerin yanı sıra enflasyonun kontrol altına alınmasıyla ilgili alınan yeni kararları açıkladı. Yıldırım, gıda gibi bazı kalemler dışında kredi kartında 9 ay olan taksit sayısının 12 aya çıkarıldığını, kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredilerinin 72 aya kadar yeniden yapılandırılabileceğini belirtti. Ayrıca tüketici kredilerinde vade sınırı 48 aya çıkarılırken, ev alımlarında kredi oranı da emlak değerinin yüzde 80’ine yükseltildi.

VATANDAŞ YÜKSEK FAİZDEN KURTULACAK

Uzmanlar yapılan düzenlemenin olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri olduğunu da belirtiyor. Bunların en başında ise kredi kartı borcu olanlara yönelik yapılan düzenleme geliyor. Uzmanlara göre kredi kartı borcundan dolayı takibe düşmüş vatandaşın borçlarına 72 aya kadar yapılandırma geliyor. Böylece vatandaşın kredi kartına ödediği aylık 2,02’lik faiz oranı tüketici kredisi faizi miktarına çekilecek. Bunun yanı sıra milyonlarca kişi aylardır kredi kartının asgari ödemesini yapıyor. Vatandaş bir kartının asgari limitini boşaltıp diğer kartının asgari limitinin ödemesini yapmak suretiyle borç sarmalı içinde kıvranıyor. Yapılan düzenleme ise bu kesimi kapsamıyor.

DAHA FAZLA MI HARCAYACAĞIZ?

Tüketicilerin borçlanmasını teşvik eden bir düzenleme olduğunda hem fikir olan uzmanlar, “Bu tüketiciler tarafından olumlu olmamakla birlikte esnaf ve piyasa açısından olumlu bir gelişme. Son yıllarda tüketiciler borçla yaşamı bir hayat biçimi haline getirdi. Herkes ayağını yorganına göre uzatsın diyoruz. Başbakanın açıklamasında bir kişinin gelirinin 4 katı kadar kredi kartı limitinin asgari olduğunu belirtti. Oysa bu azami miktardır. Bu yanlış yansıtıldı bunu düzeltmek gerekiyor” ifadelerini kullanıyorlar.

CEP TELEFONUNA TAKSİT VAR MI?

Başbakanın açıklamasından da anlaşılacağı gibi düzenlemede cep telefonuna taksit bulunmuyor. Burada kritik nokta ise yerli elektroniğe teşvikten bahsedilince yerli üretilen cep telefonlarının taksitle alınabileceği anlaşılıyor. Bu durumun vatandaşları mağdur edeceğini belirten uzmanlar, “Yeni cep telefonu almak isteyenler veya cep telefonunu yenilemek isteyen vatandaşlarımız taksitle satış mağazalarına, operatörlerin 24 aylık taahhütlerine veya tekno marketlerin anında sağladıkları krediyle cep telefonu almaya sevk ediyor” dedi.

BEYAZ EŞYAYA TAKSİT

Beyaz eşyada kredi kartına 36 ay taksit imkanı getirmenin bir zararı olmayacağını savunan uzmanlar, “Çünkü aksi halde onlar gidip senetle alacaklar. Buradaki vade farkı ve senetlerin tahsilindeki oluşacak sorunlardan dolayı vatandaşın bütçesine daha fazla zarar verebilir” fikrinde birleşiyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum