2 milyon kişi bunu bekliyor

2 milyon kişi bunu bekliyor
Bağ-Kur’luya 5 puanlık prim indirimi uygulaması, 1 Ekim tarihinden itibaren başlıyor.

Bu kapsamda çalışanların primleri bu tarihten itibaren 5 puan düşürülecek. Şirket ortaklarından, muhtarlara, esnaftan gelir vergisi mükelleflerine indirimden 
2 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Peki bu indirimden kimler, nasıl yararlanacak? İndirimden yararlanmak için ne yapmak gerekecek?

1- Kimler 5 puanlık indirim kapsamında yer alıyor?

İsteğe bağlı sigortalılar hariç eski adıyla BağKur’lular, yeni adıyla 4/b’liler 5 puanlık prim indiriminin kapsamındalar. 

Yani şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ  Kur’luları, esnaflar, gelir vergisi mükellefleri ekim ayı itibariyle başlıyacak olan prim indiriminden faydalanacaklar. 
Bu kişiler, 5 puanlık prim indirimi çerçevesinde daha düşük prim ödeyecekler.

2- Para cezası olanlar prim indiriminden yararlanabilecek mi?

Kapsamdaki kişilerden SGK’ya prim borcu bulunmayanlar ve yasal süresi içerisinde primlerini ödeyenler indirimden yararlanabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim, idari para cezası borcu ve bu borca ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacak.

3- Borç  yapılandıranın prim indirimi hakkı var mı?

Borç yapılandırması kapsamında SGK’ya prim borcu olan Bağ  Kur’lulardan bu borcu yapılandıranlar prim indiriminden yararlanabilecekler. 
Dolayısıyla, borcunu yapılandıran veya taksitlendiren BağKur’lular yapılandırma bozulmadığı sürece primlerini indirimli ödeyebilecek.

4- Geçmiş primleri borçlananlar bu indirimden yararlanabilecek mi?

BağKur’lu kadın sigortalılara geçtiğimiz dönemde doğum borçlanması hakkı getirilmişti. Bunun yanında, BağKur’lu erkekler askerlik borçlanması yapabiliyorlar. Borçlanma kapsamında ödenecek rakamlar, borçlanılacak gün sayılarının ödenecek prim tutarı ile çarpılması sonucu bulunuyor. 1 Ekim 2016 tarihinden sonra yapılacak borçlanma veya ihya işlemlerinde hesaplama yapılırken prim indirimi dikkate alınmayacak. Dolayısıyla, borçlanma yapacak veya SGK’dan primleri iade alacak kişiler indirimsiz tutarlar üzerinden hesaplamaya tabi tutulacaklar.

5- İndirim gelir vergisinden düşülebilecek mi?

1 Ekim 2016 tarihinden itibaren primlerini eksik ödeyen BağKur’lular bu indirim tutarını gelir ve kurumlar vergisi bakımından gider veya maliyet unsuru olarak yansıtamayacaklar. Dolayısıyla, bu tutar vergiden düşülemeyecek.

6- Primler kaç lira eksik ödenecek?

Kapsamdaki BağKur’luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacak. Bu durumda, yüzde 34.5 üzerinden prim ödeyen BağKur’luların prim oranı yüzde 29.5’e     düşecek. En düşük düzeyden, yani asgari ücret üzerinden prim ödeyen BağKur’lunun ödeyeceği primde 82 TL’lik bir indirim olacak. Primini en yüksekten ödeyen BağKur’lu için ise indirim miktarı 535 TL’ye ulaşacak. İndirim rakamsal olarak değil, oran üzerinden gerçekleştiği için primini yüksekten ödeyen BağKur’lu daha yüksek indirim alacak.

7- Tarım BağKur’lu ne kadar indirim alacak?

5 puanlık indirimden tarım BağKur’lular da yararlanacaklar. 2016 yılında tarım BağKur’lular 23 gün üzerinden prim ödüyorlar ve 30 gün sigortalı sayılıyorlar. Tarım BağKur’lular en düşük 435 TL prim ödüyorlar. 

İndirim sonrası en düşükten prim ödeyen tarım BağKur’lunun primi 372 TL’ye düşecek. Dolayısıyla, bu kapsamda olanlar 62.5 TL indirimden yararlanmış olacak.

8- İndirimden yararlanmak için SGK’ya başvuru yapılacak mı yoksa indirim otomatik olarak mı uygulanacak?

Prim indiriminden yararlanmak için BağKur’luların SGK’ya başvurmasına gerek yok. Primini düzenli ödeyen, SGK’ya prim borcu olmayan BağKur’lulara indirim otomatik olarak yansıtılacak. Bu durumdaki kişilerin indirimden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapması gerekmeyecek.

9- İsteğe bağlı sigortalı olup BağKur kapsamında sayılanların primlerinde indirim olacak mı?

1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalılar BağKur kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Bu çerçevede, isteğe bağlı sigortalılara 4/b’li olarak işlem yapılıyor. Ancak prim indirimi isteğe bağlı sigortalıları kapsamıyor. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalılar prim indiriminden yararlanamayacaklar.

10- Peki bu prim indirimi kime ne fayda sağlayacak?

İndirim milyonlarca BağKur’lunun bütçesini rahatlatacak. BağKur’luları düzenli prim ödemeye teşvik edecek ve SGK’nın prim gelirlerini düzenli toplayabilmesi sağlanmış olacak. 

Özellikle küçük esnafın sağlıktan yararlanamaması sorununun önüne geçilmiş olacak. Bu uygulamayla, işverenlere uzunca bir süredir sağlanan 5 puanlık indirimin BağKur’lulara da, yani küçük esnafa ve bağımsız çalışanlara da tanınması sağlanmış olacak.

KAYNAKMİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.