Kırmızı etin vücuda faydaları nelerdir?

Kırmızı etin vücuda faydaları nelerdir?
Kırmızı etin vücudumuza olan faydası saymakla bitmiyor. Kalp ve damar sağlığını koruyor, enerji veriyor aynı zamanda da cildi güzelleştiriyor.

 

Vücudumuzun, her gün belli bir miktar protein almaya ihtiyacı vardır. Çünkü protein; bedenimizin yenilenme ve tazelenme sürecinin yapı taşlarından biridir. Ette bulunan proteinin çok büyük kısmı, metabolizmamız tarafından kolayca sindirilir ve doğal çevrimimize katılır.

Kırmızı et, aynı zamanda önemli bir demir kaynağıdır. Alyuvarlarımızın, yani kanımızın temel yapı taşlarından olan demir; eksik olması halinde kansızlık, zeka geriliği, uyku problemleri, baş dönmesi gibi sorunlara yol açar. Hafıza kaybı, yorgunluk, sinir problemleri gibi pek çok sorun; et yememekten kaynaklanan B12 vitamini eksikliğine bağlıdır. Etten alınan B12 vitaminini diğer besinleri tüketerek elde etmek çok zordur. Bu nedenle kırmızı etin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Saç dökülmesini önlemede etkili

Koyun, keçi, sığır gibi hayvanlardan elde edilen kırmızı et; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de severek tüketiliyor. Lezzetli ve doyurucu bir besin olan kırmızı ette, vücudumuz için gerekli pek çok madde bulunur. Etin ağırlığının yaklaşık yüzde 20-35'i proteindir. Yağ içeriği ise evcilleştirilmiş çiftlikte yetişen yağlı hayvanlarda yüzde 30-40'a kadar çıkmaktadır. Yağsız etlerdeki yağın yaklaşık yüzde 40-50'si doymuş yağlardan oluşurken, yüzde 50'si de doymamış yağ asitlerinden oluşur. Özellikle protein ve demir içeriği ile sporcuların en çok tükettiği besinlerden biridir kırmızı et.

İşte faydaları

Vücuda sayısız fayda sağlayan kırmızı etin, belli başlı özellikleri şöyle:

- Kan hücrelerinin üretimini artırır.

- İçeriğindeki çinko minerali ile enzimlerin üretilmesinde önemli bir rol üstlenir.

- Kırmızı et, aşırı kilo almayı önler. Zayıf ve dinç kalmayı sağlar.

- Yeteri miktarda kırmızı et tüketmeyen kişilerin saçları ve tırnakları güçsüzleşir. Cilt, sağlıksız bir görünüm alır. Kırmızı et; içerdiği zengin miktardaki çinkoyla, saçları olumsuz çevresel faktörlerden korur ve onarılmasına yardımcı olur. Yetersiz kırmızı et tüketmeye bağlı olarak gelişen demir eksikliği, saçların dökülmesine neden olur.

- Yapısındaki B12 vitamini sayesinde unutkanlığı önler, hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır.

- Bol miktarda aminoasit barındırdığı için kas yapımındaki en etkili doğal besindir.

- Büyüme çağındaki çocukların gelişimini hızlandırır.

- Vücut direncini artırır, enfeksiyon sonrası iyileşmeyi hızlandırır.

- Gerekli olan miktar aşılmadığı sürece kalp ve damar sağlığına faydalıdır.

- Kemiklerin uzamasını ve güçlenmesini destekler.

- Vücuda enerji sağlayan çok önemli bir kaynaktır.

- Göz sağlığı için gerekli olan birçok maddeyi yapısında bulundurur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.