Amatör balıkçılara gün doğdu

Amatör balıkçılara gün doğdu
Saatlerce bekleyen amatör balıkçılar, artık teknolojinin imkânlarıyla, sensörlü oltalardan uzaktan kumandalı botlara kadar birçok teknolojik yeniliklerle daha kolay avlanabilecek.

 

Av yasağının kalkmasıyla balıkçılar “Vira bismillah” diyerek denize açıldı. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de daha çok profesyonel balıkçılar dikkat çekse de, oltasını alıp kıyılara giden amatör balıkçılar da önemli bir yere sahip. Kimi tatile giderken eline bir olta alıyor, kimisi de tekneyle açılıp balıktutmaya çalışıyor. Saatlerce bir balık tutmak için uğraşan amatör balıkçıların yardımına ise teknoloji koşuyor. Sensörlü oltalar, uzaktan kumandalı botlar, akıllı telefon uygulamaları, alarm setleri ve balık bulma radarları amatör balıkçılar için geliştirilen teknolojiler arasında yer alıyor. Peki bu teknolojilerin Türkiye’de kullanımı nasıl? Bu sorumuza Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı Serkan İnanç yanıt verdi. Federasyonun Bolu’da düzenlediği yarışmalarda teknoloji kullanımına izin verdiklerini belirten İnanç, “Birçok teknolojik ürün daha önce Türkiye’ye gelmiyordu. Ancak artık geliyor. Önemli olan ise bu malzemeleri doğru kullanmak. Düzenlediğimiz seminer ve toplantılarda, olta balıkçılarını teknolojik ekipman konusunda bilinçlendiriyoruz” dedi. Biz de buradan yola çıkarak, amatör balıkçıların kullandığı teknolojik cihazlara mercek tuttuk.

UZAKTAN KUMANDAYLA YEMLEYİN

OYUNCAK dünyasında uzaktan kumandalı botları bilmeyen yoktur. Şimdi ise bu botlar, olta balıkçılığında kullanılmaya başlandı. Anatec şirketinin geliştirdiği ‘Catamaran’ adındaki uzaktan kumandalı bot, gözünüze kestirdiğiniz noktayı yemlemenizi sağlıyor. Botun üzerinde 3.5 kilogramlık bir yem deposu bulunuyor. Bu depoya istediğiniz çeşit yemi koyabiliyorsunuz. Yemlere oltanızın iğnesini de geçirerek, istediğiniz noktaya oltanızı atabiliyorsunuz. Botun kontrolü beraberinde verilen kumanda ile sağlanıyor. Gücünü ise üzerinde bulunan bataryadan alıyor. İsteğe bağlı olarak sonar radar da Anatec Catamaran’a bağlanabiliyor. 
satış fiyatı 7 bin 600 TL

DİJİTAL BALIK BULUCU

DAHA kapsamlı olarak teknelerde kullanılan dijital balık bulucular, şimdi de daha ekonomik alternatiflerle sunulmaya başlandı. ‘Ultrasonik Sonar GPS’ adındaki ürün balığın yerini, suyun derinliğini, suyun dibinin kayalık mı yoksa yosunluk mu olduğunu tespit ediyor. Bunun için ise sonar ile ses dalgaları kullanılıyor. Tüm sularda çalışabilen cihaz ile balık sürülerinin yeri kolaylıkla tespit edilebiliyor. 100 metre derinliğe kadar 45 derece açıyla tarama yapan bu ürün, 2 inçlik aydınlatmalı ekranı sayesinde gece kullanılabiliyor. Cihaz 4 adet kalem pille çalışıyor. 6 metre kablosuyla kıyı balıkçıları için de uygun durumda. satış fiyatı 240 TL

BALIĞI HABER VEREN OLTA

OLTA balıkçılarına sunulan son teknolojilerin başında uzaktan kumandalı takip cihazları geliyor. Misina geçirilerek kullanılan bu cihazın üzerinde hassas bir sensör bulunuyor. Balıkların yeme saldırdığını haber veren bu model, oltaya takıldığında da uyarı veriyor. Uyarıları takip etmek için kumanda kullanılıyor. Bu sayede balıkçılar olta başında durmadan balık tutabiliyor. K-Karp şirketinin geliştirdiği ‘Drake TX Indicator’ modelinde 4 olta birden takip edilebiliyor. 
satış fiyatı 690 TL

GÜÇ HARCAMAYA GEREK YOK

BALIK tutmak aynı zamanda güç harcamak da demek. Geliştirilen elektrikli çıkrıklar, üzerinde bulunan motorlar sayesinde balıkçıların hiç güç harcamadan balık tutmasını sağlıyor. ‘Banax Kaigen’ şirketinin geliştirdiği ‘500 X’ adındaki elektrikli çıkrık, maksimum 13 kilograma kadar balık çekebiliyor. Üzerinde dakikada 180 metre misina çekebilme kapasitesine sahip olan bir motor yer alan üründe, 3’ü karbon olmak üzere 6 adet sürüklemeyi destekleyen parçacıklar yer alıyor. Derinliği doğru ayarlamak ise üzerinden bulunan dijital ekranla yapılabiliyor. Motor kapasitesinden daha büyük bir balık ile karşılaştığınızda sarma işlemi otomatik olarak durduruluyor.
satış fiyatı 1300 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.