Rusya: Uçağımızı Türkler değil ABD düşürdü

Rusya: Uçağımızı Türkler değil ABD düşürdü
Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Reshetnikov: "Askeri üslerde ABD'li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya'nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesiydi" ifadelerini kullandı.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Leonid Petrovich Reshetnikov, geçen yıl kasım ayında Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD'li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya'nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya'da bir savaşın çıkmasıydı." dedi.

Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı Konukevi'nde düzenlediği"Rusya'nın Uluslararası İlişkilere Bakışı" başlıklı panelde konuşan Reshetnikov, Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından aceleci davranmadıklarını söyledi.

Reshetnikov, daha sonra bu olayın bir provokasyon olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekti.

Askeri istihbarat alanında bir dönem görev yaptığını hatırlatan Reshetnikov, bu tür konularda çok sayıda olayı incelediklerini aktardı.

Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Reshetnikov, şöyle konuştu:

"Türkiye ile ilişkilerimiz biraz komplike. Örneğin düşen uçak konusu. Bildiğiniz gibi bu uçağın düşürülmesi emri Erdoğan'dan gelmiş değildir. Başkaları tarafından gelmiştir. Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD'li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya'nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya'da bir savaşın çıkmasıydı."

Reshetnikov, Suudi Arabistan'ın Suriye'deki örgütlere destek verdiğini iddia etti.

Suudi Arabistan'ın, Rusya'ya Suriye'den çıkması karşılığında para teklif ettiğini de ileri süren Reshetnikov, "Japonlar da geçmişte '4 adayı bize verin, şu kadar para verelim' demişti ancak para karşılığında siyasetimizi değiştirecek değiliz. Şunu söylemek gerek; Suudi Arabistan, ABD ile ilişkileri sonucunda ortak tavır sergiliyor. Bizler, Suudlularla da iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"BATILILAR ve ABD SURİE'NİN BÖLÜNMESİNİ TEKLİF EDİYOR"

Leonid Petrovich Reshetnikov, Suriye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Rusya'nın, bu konuda birçok ülkeden farklı düşündüğünü vurgulayan Reshetnikov, şunları kaydetti:

"Batılılar ve ABD, Suriye'nin bölünmesini bize teklif ediyor ancak bizim buna 'evet' dememiz mümkün değil. Ortadoğu'ya ilişkin Esed'e niye destek verdik, İran'la iş birliğine girdik, Suriye'ye niye müdahil olduk? Buradaki örgütlerin Rusya'ya zarar vermesinden dolayı değil sadece. DAEŞ ve El Nusra, Rusya için bir tehlikedir elbette ancak öncelikle bizler Suriye güçlerinin birliğinin daim olmasına çalışıyoruz. DAEŞ'i yok etmek için ittifak edebiliriz. Rusya, ABD ile DAEŞ'i yok etmek için ittifak edebilir ancak her birinin ayrı hedefi bulunuyor. Onlar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşılar. Onların hedefi Esed'i yok etmek. İlk hedefleri aşırılığı yok etmek olmalıdır. Hedeflerimizde farklı düşündüğümüz sürece bir ittifaka ulaşmamız mümkün değildir."

Ülkesinin Libya'ya bakışının Suriye'deki gibi olmadığını anlatan Reshetnikov, bu coğrafyaya uzaklığı da düşünüldüğünde Rusya'nın Libya'ya askeri müdahalede bulunmayı düşünmediğini belirtti.

"İRAN'I CİDDİ BİR ORTAK OLARAK GÖRMÜYORUZ"

İran ile Suriye konusunda yakın bir anlayışa sahip olduklarını dile getiren Reshetnikov, bu ülkeyle ekonomik alanda iyi ilişkilerinin bulunduğunu anlattı.

Reshetnikov, İran'ı ciddi bir ortak olarak görmediklerini bildirerek, "İlişkilerimizi geliştireceğimiz dost ve komşu ülke olarak bakıyoruz ancak bu ülkeyi müttefik bir ülke olarak görmüyoruz." ifadesini kullandı.

Ülkesinin Tunus ile ilişkilerine de değinen Reshetnikov, Tunus'un kendileri için dostluk ilişkileri içinde oldukları bir ülke konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Tunus'un, Rusya için büyük öneme sahip bir ülke olmadığını söyleyen Reshetnikov,"Dışişleri Bakanı Cihinavi'nin Rusya'ya gelmesiyle ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çaba sarf edilecek. Rusya, baharda Tunus ekonomisinin gelişmesi için çalışma yapacak." diye konuştu.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörlüğü görevine 2009 yılında getirilen Leonid Petrovich Reshetnikov, Rus istihbaratında önemli görevler yürüttü. Güvenlik stratejileri uzmanı da olan Reshetnikov'un, "Üçüncü Yol Rusya'ya Dönüş"ün de aralarında olduğu çok sayıda kitabı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.