Çavuşoğlu'ndan Irak'taki Başika kampı açıklaması

Çavuşoğlu'ndan Irak'taki Başika kampı açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Meclisi ile yaşanan Başika krizi ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak meclisinin aldığı "Türk askeri Başika'dan çekilsin" kararı ve İbadi'nin yaptığı açıklamalarla ilgili soruları yanıtladı.

Başika Kampı'yla ilgili olarak Çavuşoğlu, "Çavuşoğlu (Başika kampı hakkında): Irak Meclisinin TBMM'de yenilenen teskerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptıkları açıklamayı iyi niyetli bulmuyoruz ve ırak halkının tamamını temsil etmediğini çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Irak'ın açıklaması iyi niyetli değil. Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar nedeniyle böyle oldu. Bizim tavrımız nettir. Biz güçlü istikrarlı bir Irak istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğüne bağımsızlığına önem veriyoruz. Buradaki diğer kamplarımızın tek amacı yerel güçleri eğiterek DAEŞ'e karşı kaybedilen toprakların geri alınmasıdır. DAEŞ'e karşı Suriye'de nasıl destek veriyorsak Irak'ta da vermek istediğmizi söylüyoruz.

Irak'a nasıl baktığımızı ne düşündüğümüzü Bağdat yönetimine ulaştırdık. Venezuela'da görüştüğüm Irak Dışişleri Bakanı ile bir kere daha paylaştım. Bunları aşacağımızı düşünüyoruz. İyi niyetli olumlu çabalarımızı devam ettireceğiz.

Suriye'deki ateşkesle ilgili çok toplantı yaptık. Kerry ile ayaküstü görüşmemizde bunu değerlendirdik. Her seferinde kararlar aldık ancak hiçbirinde uygulamayı göremedik. Eşbaşkanlık yapan ülkeler var. Her seferinde ateşkesin rejim ve onu destekleyen güçler tarafından ihlal edildiği açıkça ortada. İnsani yardımlar konusunda BM de biz de başarısız olduk. Engellemelerden dolayı. Bu önümüzde çıkan son fırsat olabilir. Biz çözümü tercih ediyoruz. Bu çabalarımızı sıklaştırdık. Ancak artık kozmetik toplantılar ve görüşmeler istemiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.