Moody’s’e halen üyeyiz ve aidat ödüyoruz

Moody’s’e halen üyeyiz ve aidat ödüyoruz
Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çeken Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu 'Sıfırcı hoca'ya halen hem üyeyiz hem de aidat ödüyoruz!
Önce Standard and Poor’s ve şimdi de Moody’s… Türkiye’nin başı, kamuoyunda “sıfırcı hoca” olarak bilinen kredi derecelendirme kuruluşlarıyla dertte. Art arda gelen kredi notu indirimleri, bu kuruluşların sorgulanmasına neden olurken, Moody’s’e Hazine tarafından her sene üyelik aidatı ödenmesi kafaları karıştırıyor. Hem para ödeyip hem de eleştiriyoruz!
 
SICAK PARAYA YATIRIM MESAJI
 
Milli Gazete'nin haberine göre, ülkelerin ve şirketlerin ekonomik durumlarını değerlendiren, bunlara verdiği “notlarla” küresel sermayeye “yatırım” mesajı veren kredi derecelendirme kuruluşları, son zamanlarda Türkiye gündeminin önemli maddelerinden oldu. Bir ara sıcak paraya yön göstermek adına Türkiye’ye yüksek notlar veren bu kurumlar, son yıllarda değişen konjonktürle birlikte “kırık not” vermeyi alışkanlık haline getirdi.
 
YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYESİNİN ALTINA DÜŞÜRDÜ
 
Son olarak da Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyenin altına düşürmesi, bu kuruluşların sorgulanmasına yol açtı. İşin acı tarafı, borçlanmak için ihtiyaç duyulan sıcak paranın, Türkiye’ye gelmek için bu kuruluşlara bakması. Daha da acısı ise, Türkiye’nin borç paraya, sıcak paraya muhtaç olması!
 
ŞİMŞEK “CİDDİYE ALIYORUZ” DEMİŞTİ
 
Hükümet kanadından Moody’s’in not indirimi kararına yoğun tepkiler gelirken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek meseleye daha farklı yaklaşmıştı. Geçen hafta konuşan Şimşek, kredi notu düşüşünü ciddiye aldıklarını belirterek, not indiriminin “yapısal problemler” nedeniyle olduğunu söylemişti.
 
HEM ÜYEYİZ HEM DE PARA VERİYORUZ
 
Moody’s’e karşı yükselen tepkiler süresince, her nedense Türkiye’nin Moody’s’e olan üyeliği bir türlü gündeme gelmedi. Oysa Türkiye, Moody’s’e üye ve bu üyeliğinden dolayı da her yıl Hazine eliyle üyelik aidatı ödüyor. İşin ilginci ise, Moody’s’e sadece ülke olarak üye değiliz. TOKİ, kamu bankaları ve büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere birçok kurum Moody’s’in üyesi. Dolayısıyla bu kurumların da üyelik aidatları düşünüldüğünde Türkiye’den Moody’s her yıl yüklü miktarda üyelik aidatı ödenmekte. Bir bakıma paramızla rezil oluyoruz bu durumda…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.